Kinesiska myndigheter klämmer åt aktivister inför FN-granskning

23 oktober, 2013 kl. 06:46 | Publicerat i censur, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Carol Wickenkamp
Epoch Times

Den kinesiska regimen klämmer åt aktivister inför en viktig granskning i FN av mänskliga rättigheter, enligt ett uttalande från FN, som uttryckte allvarlig oro över repressalierna.

Enligt uttalandet finns det rapporter om att aktivister har hotats, gripits eller förbjudits att delta i demonstrationer, eller hindrats från att lämna Kina innan den andra granskningen i ordningen av Kinas mänskliga rättigheter i FN:s råd för mänskliga rättigheter ska äga rum den 22 oktober i Genève.

”Att skrämma civila samhällsmedborgare som vill bidra till en sådan viktig internationell dialog är helt oacceptabelt”, sade FN:s experter.

Människorättsförsvararna Cao Shunli och Chen Jianfang, som planerade att delta i aktiviteter i samband med Universal Periodic Review (UPR), stoppades när de skulle gå ombord på flyget till Genève i september, enligt uttalandet.

I FN-uttalandet sades att Chen Jianfang fick veta att hennes förbud att lämna Kina gällde livet ut och aktivisten Cao Shunli greps av säkerhetsmyndigheter den 14 september. Myndigheterna har inte gjort något formellt tillkännagivande rörande Cao Shunlis gripande, sade hennes familj.

En grupp oberoende rättighetsexperter förklarade: ”Dessa fall verkar utgöra en del av ett mönster med ökade trakasserier från Kina mot dem som utkräver större ansvar av offentliga tjänstemän, öppenhet och politiska och rättsliga reformer”.

Polisen har hotat kinesiska aktivister från civilsamhället som sedan juni har demonstrerat för rätten att bidra till och få information om Kinas rapport till UPR, enligt rapporten.

Rapporter ”tyder på att det har funnits repressalier mot personer som försöker samarbeta med FN”, säger FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, Margaret Sekaggya.

Den kinesiska kommunistregimen har informerat FN om att man har konsulterat icke-statliga organisationer innan UPR-sessionen och att utkastet till den nationella rapporten fanns tillgänglig på dess officiella webbsida för allmänheten att kommentera.

via Kinesiska myndigheter klämmer åt aktivister inför FN-granskning

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.