Kinesiska internetanvändare som tipsar om korruption grips

24 oktober, 2013 kl. 07:00 | Publicerat i censur, förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Tan Hohua
Epoch Times

Kinesiska partitjänstemän har dragit igång ett nytt försök att censurera internet under förevändningen att man ska “bekämpa korruption”. Internetanvändare uppmuntras att lämna in information till en ny tipssida; de som gör det riskerar att gripas.

Kineserna fortsätter dock att göra motstånd genom att använda internet för att avslöja korrupta tjänstemän och säga vad de tycker.

Tipssidan startades av centralkommissionens disciplininspektion för att ta emot klagomål från allmänheten, som “en viktig källa till ledtrådar i kampen mot korruption” enligt kommunistpartiets språkrör, nyhetsbyrån Xinhua.

Sajten öppnade den 2 september och fick 377 450 inlägg samma dag enligt septemberutgåvan av den Hongkongbaserade tidskriften Trend. Det stora antalet inlägg överlastade sajten, som slutade att fungera fem gånger den dagen, som längst 31 minuter. Under de följande två dagarna kom det 257 420 respektive 313 821 inlägg.

Det finns 500 miljoner användare på Kinas internet och 200 miljoner konton på Weibo, en twitterliknande plattform. De senaste månaderna har polisen i många områden gripit dussintals välkända internetanvändare som har avslöjat korruption bland lokala tjänstemän. Man har använt förevändningar som att de hade “stört den allmänna ordningen” eller “spridit rykten”.

Till exempel greps Duan Xiaowen från Henanprovinsen som “misstänkt bråkmakare” enligt tidningen Southern Metropolis Daily.

Duan är välkänd för att han ifrågasatte varför en välkänd lokal skönhetsdrottning plötsligt hamnade i stadsledningen och för att ha avslöjat vem som ägde ett hus som verkade ha uppförts illegalt ovanpå ett femvåningshus, enligt Southern Metropolis Daily.

Pekingpolisen bekräftade den 28 september att man hade gripit den välkände miljöaktivisten Dong Liangjie för att ha “ställt till med bråk”, enligt Xinhua.

Dong har över 300 000 följare på Weibo, och har avslöjat sådant som preventivmedelsspår i kranvattnet och höga blyhalter i fläskkött i staden Nanjing. Regimen hävdar att Dong har hittat på de här historierna för att få ett rykte.

Den politiske kommentatorn Chen Simin sade att han tror att regimens nedslag inte kommer att vara effektivt och att de inte kommer att kunna slå Weibo, trots sin massiva propagandamaskin.

Chen sade att Weibo sprider ocensurerad sanning som folk vill höra. Han tror att kinesiska internetanvändare är de som faktiskt kontrollerar informationsspridningen på internet.

Professor Pei Minxin på Claremont McKenna College kommenterade kommunistpartiets nuvarande situation i en artikel i New Strait times.

”Under det senaste årtiondet har en serie skandaler och kriser kring allmän säkerhet, falska livsmedel och läkemedel och miljöförstöring grundligen förstört den lilla trovärdighet som kommunistpartiet ännu hade kvar”, skrev Pei.

Han tillade att många framgångsrika och inflytelserika personer har kommit fram med internet som arena. ”Genom att dra nytta av internet och Weibo har de blivit förkämpar för social rättvisa. Deras moraliska mod och sociala ställning har i sin tur hjälpt dem att få ett massivt stöd (tiotals miljoner följare på Weibo). Deras röster omdefinierar ofta den sociala och politiska debatten och har fått kommunistpartiet på defensiven.”

”Men flera trender i uppsegling, som inte observerats eller bara setts som isolerade fenomen, har kraftigt ändrat maktbalansen mellan kommunistpartiet och det kinesiska samhället där de förstnämnda har förlorat trovärdighet och kontroll och de sistnämnda har fått styrka och självförtroende”, tillade han.

via Kinesiska internetanvändare som tipsar om korruption grips

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.