Echinacea stimulerar immunförsvaret

25 oktober, 2013 kl. 07:23 | Publicerat i hälsa, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar

Luke Hughes
Epoch Times

Bland de örter som relativt nyligen har börjats användas i väst så är echinacea solhatt utan tvekan en av de mest framträdande.

Örten är känd som ett kraftfull stärkande medel av immunsystemet och var förmodligen den viktigaste medicinalväxten som användes av indianerna.

Dess användning är väldokumenterad bland nästan alla indianer som levde på slätterna i USA, inklusive Omahas, Dakotasna, Kiowas, Pawnees, Cheyenner, Crows och Comanches.

Echinacea har använts av indianer inte bara förr i tiden utan även fram till idag mot en rad olika krämpor, såsom vid halsont, hosta och förkylning, tandvärk, ormbett, och smärta. Den har använts både förebyggande och som ett botemedel för sexuellt överförbara infektioner.

Det har även berättats om örtens användning så långt söderut som i Mexiko, fjärran från dess naturliga utbredningsområde. Användningen av solhatt uppkom där troligtvis till följd av handeln mellan mexikanska indianer och indianerna i de södra prärieområden.

Unikt användningsområde

Eftersom solhatt har påståtts vara effektiv vid en rad olika tillstånd, har det ibland betraktats med skepsis på grund av vad som verkar vara överdrivet entusiastiska påståenden.

Men hur spektakulära behandlingsresultat med echinacea än kan vara, är dess användningsområden både smala och specifika. Echinacea är speciellt avsett att användas närhelst det uppstår infektion och varbildning i kroppen.

Såväl virus som baciller, stafylokock bakterier och spiroketer kan orsaka att var samlas runt smittstället.

Echinacea har en bevisad och unik förmåga att skydda mot sekundär infektion genom att hjälpa immunförsvaret att snabbt och fullständigt avlägsna giftiga slaggprodukter som produceras vid en virus- eller bakterieinfektion.

Örten marknadsförs nu populärt som ett immunförstärkande medel som kan förebygga och lindra vanliga förkylningsbesvär. Den säljs i form av piller, tinkturer och som dryck.

Dess mest terapeutiska egenskaper extraheras dock endast av alkohol. Om du tror att denna ört kan vara till nytta för dig är det bäst att konsultera en professionell herbalist som har utbildning och erfarenhet av dess specifika användningsområden och kontraindikationer.

Används av läkare i Väst

Det finns tre arter som används för medicinska ändamål: E. purpurea, E. angustifolia, och E. pallida. Alla tre arterna växer i höglänta grässlätter, skogsgläntor och öppna skogsmarker i Nordamerika.

Echinacea angustifolia var den art som först började användas av västerländska läkare och introducerades av amerikanska naturläkaren H.C. F Meyer.

Meyer hade utan tvekan lärt sig om dess användning från de lokala indianerna och sedan framgångsrikt använt sig av örten i i 16 år innan han introducerade den till andra läkare. Efter 1897 blev E. angustifolia flitigt använt av eklektiska läkare (läkare som betonade användningen av medicinalväxter i sitt arbete) så väl som av ”vanliga” läkare.

Vid sekelskiftet 20-talet var echinacea också mycket populär bland europeiska herbalister och homeopater och under 1920-talet var echinacea det mest förskrivna läkemedlet bland amerikanska örter.

Dess popularitet sjönk när antibiotika och sulfa introducerades. Men med det förnyade intresset för växtbaserade läkemedel sedan 1980-talet har echinacea stadigt ökat i popularitet och återigen blivit den bäst säljande medicinalväxten i USA mellan 1995 och 1999.

Bevarande

På grund av den omfattande användningen av echinacea i växtbaserade produkter och den ökade omvandlingen av de nordamerikanska gräsmarkerna till jordbruksändamål, har två arter av echinacea listats som utrotningshotade.

Det har blivit uppenbart under de senaste åren att den nuvarande nivån av kommersiellt utnyttjande är ohållbart och att det krävs ett ökat bevarande och återställande av de vilda grässlätterna. Under tiden får vi leta efter echinaceaprodukter som kommer från hållbart jordbruk.

Det är viktigt att notera att echinecea inte får förskrivas som stödjande mixtur för leukemi patienter.

Fakta om echinacea

Echinacea eller solhatt som den heter på svenska är den mest sålda örten mot förkylningar och andra luftvägsinfektioner i Sverige.

Den ingår i fler kända preparat och säljs t o m på Apoteket. Den började bli allmänt känd på 60-talet tack vare effektiv marknadsföring och förmodligen nöjda användare. Den kommer ursprungligen från Nordamerika och har använts av indianer vid bland annat förkylningar, kroniska sår och ormbett. I Kina finns den dock inte.

Källa: Svenska akupunkturföreningen

Luke Hughes är en västerländsk herbalist och trädgårdsodlare bosatt i Sydney, Australien.

via Echinacea stimulerar immunförsvaret

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.