Kinesisk skribent åter utsatt för husrannsakan och frihetsberövande

25 oktober, 2013 kl. 16:27 | Publicerat i censur, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Matthew Robertson
Epoch Times

Lü Gengsong, en kinesisk skribent som förespråkar politiska reformer och demokrati i Kina, fördes på onsdagen den 23 oktober bort av säkerhetspolis. De tvingade sig in i hans hem och genomsökte det utan att ge någon förklaring till hans familj.

Agenter från Hangzhous kontor för inhemsk säkerhet, som bevakar kinesiska dissidenter, genomsökte hans hem i två timmar innan de gav honom en lista på de föremål som man beslagtog. Den här gången handlade det om datorer och några papper om namninsamlingar. Sedan förde man bort honom tillsammans med de beslagtagna föremålen.

Hangzhou är huvudstaden i Zhenjiangprovinsen i östra Kina och är känt för sitt gröna Longjing-te och religiösa byggnader.

Lüs fru, Wang Xue’e, sade att hon var orolig för hans säkerhet, i en intervju med volontärnätverket Chinese Human Rights Defenders. De publicerade ett brådskande meddelande på kinesiska om att han gripits.

”Hittills i år har de beslagtagit sex datorer, inklusive vår dotters dator och några som vi lånat från vänner. Alla i vår familj har haft det förskräckligt de senaste åren. Inte nog med att vår familj bevakas, vår personliga frihet är ofta begränsad. Huset har genomsökts åtskilliga gånger. Min dotter och jag känner att vi håller på att bli tokiga.”

Chinese Human Rights Defenders sade att det är fjärde gången det här året som Lü har förhörts och frihetsberövats. Anklagelserna är vanligen av sorten ”misstanke om omstörtning av statsmakten”, en mycket bred rubricering som används för att förfölja oliktänkande. Den här gången har man dock inte uppgett någon orsak.

Gripandet av Lü sker vid en tid när det Kinesiska kommunistpartiet har blivit alltmer aggressivt mot oliktänkande och alla sorters aktivister. Det visar också att regimen inte bara riktar in sig på dissidenter som till exempel Xu Zhiyong, som blev nyhetsstoff i medier efter att ha introducerat idén om en ny medborgarrörelse, utan även mindre kända skribenter som Lü, känd för sina långa artiklar som analyserar vad som verkligen pågår i partiets politisk-rättsliga utskott. Lü satt tre år i fängelse 2008-2011 för det han skrev, något som myndigheterna ansåg var ett försök till ”statsomstörtning”.

Research av Frank Fang.

via Kinesisk skribent åter utsatt för husrannsakan och frihetsberövande

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.