Böcker är rena medicinen för sjukskrivna

28 oktober, 2013 kl. 06:56 | Publicerat i böcker, hälsa, Kropp & Sinne, Kultur | Lämna en kommentar

Susanne Larsson
Epoch Times

För den som är sjukskriven kan läsning av skönlitteratur fungera som en hälsokur. Fenomenet som kallas biblioterapi har studerats av två forskare vid Göteborgs universitet.

Hur påverkas välbefinnandet av att läsa skönlitteratur under den tid man är sjukskriven?

Den frågan har de två forskarna Lena Mårtensson, legitimerad arbetsterapeut och Cecilia Pettersson, litteraturvetare, studerat närmare genom att ta del av åtta sjukskrivna kvinnors erfarenheter av läsande.

Resultatet visade att läsningen kan ha stor betydelse för rehabiliteringsprocessen.

Kvinnorna, som alla var i arbetsför ålder, hade varit sjukskrivna mellan fyra och 36 månader under sin sjukskrivningstid. De hade alla haft läsning som ett stort intresse sedan tidigare, men under början av sjukskrivningen hade orken att läsa varierat bland kvinnorna.

Men alla kvinnorna hade upplevt läsningen av skönlitteratur som positiv.

Samtidigt som bokläsandet gav kvinnorna tid för återhämtning så bidrog den också till återge kvinnorna kapacitet och struktur i vardagen.

Läsningen skänkte också möjlighet till självkännedom och förståelse för de sjukskrivna.

”Läsning av skönlitteratur är en meningsfull aktivitet som de sjukskrivna själva tagit initiativ till och som stärkt deras förmåga att delta i vardagsaktiviteter”, säger Lena Mårtensson i ett pressmeddelande.

I början av sjukskrivningstiden valde de flesta kvinnorna litteratur av det mer lättlästa slaget. Efterhand övergick de till att läsa den litteratur de var vana vid att läsa tidigare.

Det sätt på vilket kvinnorna tog till sig läsandet varierade. Vissa läste för att glömma sin livssituation, medan andra läste om personer som levde under liknande förhållanden och identifierade sig med dem. Läsningen kunde också upplevas som en estetisk njutning.

”Vanligt är också att samma kvinna läser på alla dessa sätt fast vid olika tidpunkter under sjukskrivningen och upplever att detta påverkar hennes tillfrisknande i positiv riktning. Detta visar på den terapeutiska läsningens bredd samt faran i att försöka reglera denna typ av läsning alltför mycket”, säger Cecilia Pettersson.

via Böcker är rena medicinen för sjukskrivna

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.