Planet utan sol flyter genom universum

31 oktober, 2013 kl. 07:45 | Publicerat i astronomi, Vetenskap | Lämna en kommentar

Jack Philips
Epoch Times

En planet utan sol har upptäckts, enligt astronomer på Hawaii. Planeten ska vara sex gånger större än Jupiter.

Forskarna menar att planeten, som kallas PSO J318.5-22, kan vara den första verkligt fritt kringdrivande planeten som hittills upptäckts av astronomerna. Planeten driver ensamt runt, omkring 80 ljusår från solen, enligt Institutionen för astronomi på University of Hawaii, som genomfört studien.

”Vi har aldrig tidigare sett ett objekt som driver fritt genom rymden och ser ut på det här sättet”, sade forskaren Michael Liu i ett uttalande. ”Den har samma egenskaper som unga planeter som upptäckts runt andra stjärnor, men den driver omkring alldeles ensam. Jag har ofta undrat om sådana ensamma objekt existerar, och nu vet vi att de gör det.”

Forskarna säger att planeten bildades för runt tolv miljoner år sedan och liknar andra gasjättar som kretsar runt unga stjärnor, enligt universitetet. Jorden tros vara omkring 4,5 miljarder år gammal.

”Planeter som upptäckts genom direct imaging är otroligt svåra att studera, eftersom de befinner sig precis bredvid sina mycket starkare värdstjärnor. PSO J318.5-22 kretsar inte runt någon stjärna, så den kommer att bli mycket lättare för oss att studera. Den kommer att ge oss en underbar insikt in i hur gasplaneter som Jupiter fungerar kort efter att de fötts”, sade Niall Deacon på Max Planck Institute for Astronomy i Tyskland.

Planeten upptäcktes när forskarna försökte hitta bruna dvärgar. Liksom PSO J318.5-22 är bruna dvärgar bleka och har låga temperaturer.

Men PSO J318.5-22 “stack ut som ett original, rödare än den allra rödaste av kända bruna dvärgar”, sade de.

“Vi beskriver ofta hur sökandet efter ovanliga himlakroppar är som att leta efter en nål i en höstack. Så vi beslöt oss för att leta efter den största höstacken som existerar inom astronomin, datamaterialet från PS1”, sade Eugene Magnier, en av författarna till studien.

via Planet utan sol flyter genom universum

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.