En kravlös barndom ger sömnlösa tonår

6 november, 2013 kl. 14:17 | Publicerat i Barn, böcker, hälsa, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar

Av David Eberhard,
psykiater och författare till ”Hur barnen tog makten”

När barnen får bestämma allt mer själva slutar det med att de lägger sig sent med bildskärmar som sällskap. Inte konstigt att de sover dåligt. Det skriver David Eberhard i dag.

Ungdomsstyrelsen presenterade under gårdagen en undersökning som indikerar att unga människor är alltmer stressade och sover allt sämre. Det finns inga säkra orsaker till varför, men det ger en anledning att fundera över vissa delar av utvecklingen de senaste åren.

Enligt undersökningen har det sedan 2007 skett en tydlig ökning. Idag uppger två av tio tillfrågade mellan 16 och 29 år att de har svårt att somna varje dag eller flera gånger i veckan och ytterligare många fler har likartade problem. Så många som 52 procent är trötta under dagtid och 40 procent känner sig stressade.

Orsakerna till detta är inte helt enkla att sammanfatta eftersom det sannolikt är multifaktoriellt. Man bör innan man analyserar utvecklingen också komma ihåg att det finns undersökningar som visar att sömnsvårigheter för unga redan 2007 hade ökat drastiskt de senaste decennierna.

Vad har då hänt i det svenska samhället de senaste åren? Jag har i min bok ”Hur barnen tog makten” satt fingret på en utveckling som förmodligen har en viss betydelse för hur man hanterar ungdomars sömnvanor. I en värld där människor i allt högre grad förefaller vara rädda för att säga till sina barn är det inte konstigt om allt viktigare beslut överlåts till barnen själva. Därför ser vi allt oftare familjer där barnen från mycket unga år bestämmer alltifrån vad de ska äta till middag, vad de ska ha för kläder på sig och vad de ska titta på för teveprogram. Att de då också själva reglerar när de ska gå och lägga sig blir närmast självklart. Om de dessutom aldrig får ha tråkigt och därför utrustas med diverse bildskärmar dygnets alla vakna timmar blir det sannolikt ännu värre.

De flesta ungdomar kommer det att gå bra för. Dock kan man notera att det inte är så lätt att bestämma över när ett barn ska gå och lägga sig om inte samhället sanktionerar hur man ska göra. Om det inte ens anses självklart att man ska ta mobiltelefonen från eleverna när de sitter i ett klassrum blir det svårt för föräldrar att upprätthålla någon form av auktoritet. På samma sätt är det svårt att be barnen göra saker hemma.

Detta fenomen skulle principiellt ensamt räcka som ensam förklaring för varför barn sover allt mindre.

Läs mer: En kravlös barndom ger sömnlösa tonår | Debatt

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.