Sömn rensar hjärnan från gifter

7 november, 2013 kl. 07:08 | Publicerat i hälsa, Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar

Susanne Larsson
Epoch Times

En tredjedel av vårt liv tillbringar vi i sovande tillstånd. En lång tid kan det tyckas, men ny amerikansk forskning har visat att en av sömnens viktiga funktioner är att den rensar hjärnan från gifter, rapporterar BBC News.

Dagens tankevedermödor tvättas bort under sömnen och det kan vara en förklaring till varför människan så väl behöver sin sömn, anser forskarna vid University of Rochester Medical Centre i Rochester USA som studerat sömnens funktion.

Deras studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Journal Science, har visat att hjärncellerna krymper under sömnen för att kunna öppna upp mellanrum mellan neuronerna för att låta vätska tvätta hjärnan ren.

Forskarna tror att om den processen inte skulle fungera och de giftiga toxinerna inte tvättas bort kan det bidra till uppkomsten av sjukdomstillstånd i hjärnan.

”Hjärnan har endast en begränsad energi till förfogande och det verkar som om den måste välja mellan två olika funktionella tillstånd – vakenhet och medvetenhet eller sömn och uppstädning”, säger forskaren Maiken Nedergaard, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Forskarlagets rön bygger på den upptäckt de gjorde förra året, det så kallade glymfatiska systemet, ett rengöringssystem som får hjärn-ryggmärgsvätska (likvor) att skölja bort avfallsprodukter från hjärnan.

Deras studier av mushjärnor har visat att det glymfatiska systemet blir tio gånger mer aktivt under sömn.

Den rengörande funktionen bygger på att hjärncellerna krymper under sömnen så att mellanrummen kan vidgas i hjärnvävnaden för att underlätta att vätskan kan pumpas in och skölja bort toxinerna.

Enligt forskaren Nedergaard verkar denna livsviktiga funktion inte vara möjlig i vaket tillstånd.

Varför det förhåller sig så är inte klarlagt men hon tror att det kan bero på att hjärnan förlorar mycket energi och klarar därför inte av att bearbeta information när vätska pumpas in i hjärnan.

via Sömn rensar hjärnan från gifter

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.