Endast kosmetiska förändringar i Kinas ettbarnspolitik

16 november, 2013 kl. 16:52 | Publicerat i Barn, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Carol Wickenkamp
Epoch Times

Åtgärder för befolkningskontroll, bland annat en möjlig lättnad i den avskydda ettbarnspolitiken, var ett av de stora ämnena på kommunistpartiets centralkommittés tredje plenum denna vecka.

Eventuella lättnader i ettbarnspolitiken kommer dock att vara små. Den nya politik man överväger skulle tillåta familjer där den ena föräldern är ensambarn att få ett andra barn. Den nuvarande politiken tillåter ett andra barn bara om båda föräldrarna var ensambarn.

Tanken med förändringar i ettbarnspolitiken skulle vara att hålla nere landets låga födelsetal, samtidigt som man ger ökad frihet för vissa familjer att få ett andra barn, enligt Mao Qunan, talesman för nationella hälso- och familjeplaneringskommittén, som uttalade sig i statliga medier.

Enligt Mao Qunan beror Kinas ekonomiska tillväxt under de senaste tre årtiondena på ettbarnspolitiken, och han sade att det hade hindrat 400 miljoner födslar, vilket innebar större välstånd.

Men Wang Feng, professor i statskunskap på Fudanuniversitetet, håller inte med. I en artikel i tidskriften Caixin från den 12 november sade Wang att han tror att ettbarnspolitikens bidrag till utvecklingen överdrivs av familjeplaneringstjänstemän, och att den största nedgången i Kinas födelsetal ägde rum tio år innan 1980, då den infördes.

Födelsetalet gick ner på grund av att man informerade om och främjade användandet av preventivmedel på 70-talet, sade han. När ekonomin tog fart 1987 föll födelsetalet igen.

”Bättre levnadsstandard och förändringar i folks syn på familj och barnafödande är nyckelfaktorerna bakom nedgången”, sade Wang.

De som kritiserar Kinas ettbarnspolitik pekar på allvarliga övergrepp, såsom tvångsaborter, selektiva aborter av kvinnliga foster och påtvingat användande av preventivmedel som ytterligare skäl att skrota politiken.

Kinesiska myndigheter har förnekat att man använder sig av tvångsaborter, men sådana fall har dokumenterats av aktivister som Chen Guangcheng.

”Kvinnor tvingas att abortera ända fram till nionde månaden, och en del av dessa aborter är så våldsamma att kvinnorna själva dör tillsammans med deras fullgångna barn”, skriver Reggie Littlejohn, grundare av Women’s Rights Without Frontiers, en internationell koalition som kämpar mot tvångsaborter, på organisationens hemsida.

”Ettbarnspolitiken orsakar mer våld mot kvinnor och flickor än någon annan officiell policy världen, än någon annan officiell policy i världshistorien”, skriver Littlejohn.

via Endast kosmetiska förändringar i Kinas ettbarnspolitik

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.