”Slutstrid” för att hjärntvätta miljoner kineser

20 november, 2013 kl. 11:42 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle, slavarbetsläger | Lämna en kommentar

Direktiv från hela Kina visar på ny kampanj mot Falun Gong

Matthew Robertson
Epoch Times

Epoch Times har gått igenom 56 cirkulär från kinesiska myndigheter för att få en bild av spridningen av den nya kampanjen mot Falun Gong. Så gott som varje provins i Kina har sagt att man ska medverka i kampanjen genom att utfärda direktiv, vilket kartan visar.

Från de kalla nordliga slätterna i Heilongjiang till det avlägsna västra Tibet och över hela hjärtat av Kina håller det Kinesiska kommunistpartiet på att blåsa liv i en kampanj att med tvång omvända tankarna hos miljoner utövare av en traditionell andlig metod.

Alla delar av samhället ska delta i rörelsen, enligt dussintals partidirektiv som lagts upp på regeringens och partiets webbsidor. Till och med platser för utbildning och vård, som Jiangmengs mellanstadieskola och Pekings vänskapssjukhus, förväntas delta.

”Gå in i byar. Gå in i hushåll. Gå in i skolor. Gå in i statliga organisationer. Gå in på företag. Gå in i particeller i migrantpopulationer, står det i ett meddelande på en webbsida för ett bydistrikt i staden Chongqing.”

Genomförandet av ”Slutstriden för utbildning och transformation 2013-2015 är det vetenskapliga beslutet taget av partiets centrala ledning, baserat på den rådande kampen”, förklaras i ett annat meddelande.

Falun Gong (även känt som Falun Dafa), den kinesiska andliga metoden som är måltavlan för kampanjen, har förföljts i Kina sedan 1999. Den dåvarande partiledaren Jiang Zemin drog igång kampanjen och fram till slutet av 2012 har hans skyddslingar sett till att den har upprätthållits. Den här ”slutstriden” från 2013 till 2015 är första gången som en landsomfattande mobilisering mot Falun Gong har dragits igång under den nuvarande partichefen Xi Jinpings styre.

Nyckelpersoner inom säkerhetsapparaten, som hade utfört den förre partiledaren Jiang Zemins önskningar, har i år tagits bort från sina tjänster. Med tanke på att förföljelsen av Falun Gong personligen drevs på och leddes av Jiang hade många trott att den skulle lugna ner sig efter hand, efter det att hans skyddslingar inte längre satt vid makten.

Ofullständig statistik från Falun Gong-sajten Minghui.org har indikerat att gripanden, fängslanden och tortyr verkar ha minskat. Dessutom har det arbetslägersystem som i över ett årtionde hyst stora mängder Falun Gong-utövare i vissa delar av Kina avvecklats i det tysta under det gångna året.

Men den här nya kampanjen visar att om inte partiets högsta organ, politbyråns ständiga utskott, uttryckligen beslutar att stoppa förföljelsen kommer man helt enkelt att fortsätta att ge den energi. Det menar Yiyang Xia, chef för Research and Policy on China, hos Human Rights Law Foundation i Washington.

– Förutom kulturrevolutionen, som nästan förstörde partiet, så har i stort sett ingen sådan här politisk rörelse stoppats, sade han.

Kommunistpartiets budget för inhemsk säkerhet översteg i år motsvarande 730 miljarder kronor, enligt officiella siffror.

Tjänstemännen som utför arbetet i kampanjen mot Falun Gong får sina pengar från denna budget.

– Det är flera hundra tusen säkerhetstjänstemän vars uppehälle och förmåner kommer från den här förföljelsen, så de vill gärna se en ny kampanj, sade Yiyang Xia.

Han tillade att 14 år har gått sedan förföljelsen började, och en stor grupp inom partiet som tjänar på den har därmed uppstått. De driver aktivt på den, eftersom de tjänar såväl pengar som makt på den.

Liang Xiaojun, en människorättsadvokat i Kina som har tagit sig an Falun Gong-fall, sade att det finns tre skäl till att kampanjen går vidare. Det första är själva den fart den redan har.

– Förföljelsen har pågått och ingen har sagt något om att den ska stoppas. För det andra måste partiet, som den totalitära stat den är, skapa fiender. För det tredje handlar det om pengar. De som arbetar med att förfölja Falun Gong tjänar på det ekonomiskt, sade han.

Falun Gong är en andlig metod baserad på principerna sanning, godhet och tålamod. Den har fem långsamma övningar. När den var som mest populär på 90-talet utövades den enligt officiella källor av över 70 miljoner människor, vilket var fler än kommunistpartiets medlemmar. Utövare själva menar att över 100 miljoner människor hade börjat utöva metoden.

Den huvudsakliga metoden som den kinesiska polisen och säkerhetsstyrkorna använder i sin kampanj kallas ”laglig utbildning”, vad man i vardagligt tal skulle kalla hjärntvätt.

Det innebär att man fängslar och isolerar utövarna och tvingar dem att läsa eller titta på kommunistpartipropaganda som fördömer metoden. Förutom detta utsätter man dem för tortyr genom att beröva dem sömn eller tortera dem fysiskt, ibland med extrema metoder. Många har rapporterat att de har blivit brända, elchockade eller satta i extremt påfrestande och smärtsamma positioner.

Amnestyforskaren Corinna-Barbara Francis påpekade att arbetslägersystemet var den huvudsakliga metoden för den senaste ”transformationskampanjen” mot Falun Gong, som bedrevs 2010-2012. Nu har några av lägren emellertid lagts ner.

– Jag antar att de kommer att skicka dem till de här utbildningarna, sade hon, syftande på de hjärntvättsinrättningar som lokala partimyndigheter organiserar mer eller mindre improviserat.

Människorättsgruppen Duihua, som är baserad i San Francisco och forskar på Kina, sade att dessa inrättningar är ännu mindre reglerade i lag än arbetslägren och att de opererar helt utanför officiell lagstiftning.

”Slutstriden” är en officiell kampanj som beordrats av kommunistpartiets generalkontor, sannolikt baserat på ett dokument från 610-byrån, ett utomrättsligt partiorgan som har som uppgift att utrota Falun Gong, enligt Yiyang Xia, som har studerat hur partiets säkerhetskampanjer genomförs.

Men trots att det är en officiell kampanj är hela operationen faktiskt illegal, till och med enligt kinesisk lag, enligt advokater.

– Ett sådant dokument är bevis på kränkningar av mänskliga rättigheter. Statliga tjänstemän som kan det minsta juridik borde veta att det är illegalt att ge sådana order. Folk har religionsfrihet och yttrandefrihet enligt konstitutionen, sade advokaten Liang Xiaojun.

En annan advokat, Tang Jitian, sade:

– Det råder ingen som helst tvekan om att ingenting av det här är baserat på lag.

Det som säkerhetsstyrkorna gör sig skyldiga till ska enligt Tang klassas som ”olagliga bortföranden och kidnappning”.

Analytiker som känner till kommunistpartiets agerande menar att de direktiv som nu ligger ute på många olika lokala statliga webbsidor aldrig borde ha hamnat där.

– Jag är inte en del av de här operationerna, jag tar bara hand om informationen på webben, sade en webbansvarig från Jinhe i Shaanxiprovinsen som Epoch Times ringde upp.

– Dokumentet är ordnat nivå efter nivå från de centrala myndigheterna. Statsrådet vill ha öppenhet med informationen så all statlig information som inte är hemligstämplad hamnar på sidan, tillade han.

Yiyang Xia noterade att inga provinsledningar hade lagt upp informationen på sina sidor, bara de på mycket låg nivå, som inte förstår reglerna ordentligt gör det, sade han.

Hur det nu är med det så får de som ska utföra kampanjen veta att de måste göra ett bra jobb. ”Det sker noggranna utvärderingar av kampanjen [mot Falun Gong] varje år”, stod det i ett meddelande på en sida tillhörande Yunyang-häradet i Chongqing, och vidare:

”Om något samhälle inte aktivt organiserar aktiviteter [mot Falun Gong] och inte kan avsluta utbildningen och transformationen av eleverna så kommer myndigheterna att uppsöka de ansvariga personerna.”

Tao Decai, ledare för aktiviteterna mot Falun Gong i Zhongshans mellanstadieskola i Xuzhou berättade på telefon om hur kampanjen gick.

– Vi har skickat ut frågeformulär till eleverna som de ska ta med hem, sade han.

Det innebär att eleverna måste kolla om någon i deras familj utövar Falun Gong. Tao ville inte svara på några fler frågor, utan lade på.

Som i alla landsomfattande mobiliseringskampanjer som kommunistregimen drar igång finns det en massa olika kvoter som ska uppfyllas.

Ett meddelande från Dunren-gatans grannskapskontor i Chongqing löd: ”Varje år måste över 20 procent av de envisa målpersonerna genomgå en utbildning. Återfallsfrekvensen får inte vara högre än tre procent.”

Yunyang-häradet meddelade att över 90 procent av områdena där måste lyckas i 90 procent av fallen.

Xintunzi i Jilinprovinsen i norra Kina hade ännu ambitiösare mål: ”Alla icke omvända Falun Gong-anhängare ska vara omvända innan slutet av 2015. Fortsätt med propagandan som avslöjar och kritiserar Falun Gong.”

Partiets allvarliga försök att psykologiskt transformera en stor grupp fredliga individer, tillsammans med kampanjens misslyckande att faktiskt nå sina mål, har förbryllat och ibland roat observatörer.

Liang Xiaojun sade att han ansåg kampanjen vara ”väldigt löjlig”.

– Det är omöjligt för partiet att nå målet att transformera alla Falun Gong-utövare, sade han.

– De har arbetat så hårt med att få den här gruppen att försvinna, men efter alla ansträngningar har de inte fått den effekt de ville ha och nu har det blivit en internationell fråga. De försökte och misslyckades och nu råder det krisstämning, sade Tang Jitian.

– Kraven är höga och de vill att folk ska utföra arbetet entusiastiskt och energiskt, så det finns komiska inslag i det hela. Men att använda våld för att förändra människors tankar och idéer fungerar faktiskt inte i verkligheten, tillade han.

Rapportering av Lu Chen. Research av Ariel Tian och Frank Fang.

via ”Slutstrid” för att hjärntvätta miljoner kineser

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.