Pastor och församlingsmedlemmar gripna i Kina

28 november, 2013 kl. 07:13 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Carol Wickenkamp
Epoch Times

En pastor och församlingsmedlemmar i en statligt godkänd kyrka i Hunanprovinsen, Kina, greps av myndigheterna den 16 november.

Av allt att döma hade Pastor Zhang Xiaojie lurats till kyrkan av allmänna säkerhetschefen i häradet Nanle för ett möte. Ett dussintal poliser steg in i byggnaden och grep Zhang, rapporterade China Aid, en kristen människorättsorganisation med säte i Washington.

Församlingsmedlemmar sade att lokala poliser ”band” Zhang, men man visade inte upp någon arresteringsorder. Poliserna tog med sig Zhang till en okänd plats, men familjemedlemmar har inte underrättats om att ett formellt gripande har gjorts.

När Zhangs familj
och församlingsmedlemmar begav sig till polisstationen för att protestera mot hans gripande, kvarhöll polisen Zhangs två systrar och nekade församlingsmedlemmarna tillträde till polisstationen.

Församlingsmedlemmar berättade för China Aid att polisen hade sagt till dem att inte delta i kyrkoaktiviteter eller överklaga till högre myndigheter om gripandet. Dessutom kallade man den kvällen medlemmar till en myndighetsbyggnad där myndigheter ”läxade upp dem, hotade dem och skrämde upp dem”.

På söndagsmorgonen greps åtminstone 20 församlingsmedlemmar då de kom för att delta i kyrkoaktiviteter och polis som stod placerade vid kyrkans ingång misshandlade några medlemmar, enligt China Aid.

Zhangs dotter och svärson flydde staden med sitt barn. Hon berättade för China Aid att hon mottagit telefonsamtal sedan i söndags, där man hotade att ”utplåna hela hennes familj” om hon fortsatte att kontakta utländsk media om incidenten.

Pastorns svärson sade att ”kyrkan respekterar den kinesiska regimens överhöghet”. Kyrkan har emellertid varit involverad i en dispyt med lokala myndigheter om ett markområde.

Zhang är ordförande i den patriotiska kyrkan, Tre själv-rörelsen, i häradet Nanle, och det är alltså en partiregistrerad kyrka. Efter att han greps frös man kyrkans tillgångar.

Församlingsmedlemmar berättade för China Aid att myndigheter har publicerat falska kommentarer som tillskrivits Zhang på internet för att lugna allmänheten.

via Pastor och församlingsmedlemmar gripna i Kina

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.