Riksdagsledamöter upprörda över organskörd från samvetsfångar i Kina

28 november, 2013 kl. 09:46 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, organhandel, Samhälle, slavarbetsläger | Lämna en kommentar

Pirjo Svensson och Eva Sagerfors
Epoch Times

Den kinesiska kommunistregimen anklagas för storskalig organskörd och handel med organ från fängslade samvetsfångar. I onsdags var bland andra David Kilgour från Kanada, en av författarna till boken Bloody Harvest, i Sveriges riksdag för att berätta om brotten för svenska politiker.

David Kilgour, före detta statssekreterare i Kanada, gav en kort rapport från undersökningen som han och människorättsadvokat David Matas gjort om organskörden i Kina och hur de fick fram bevisen.

– Patienterna får höra att organen kommer från dödsdömda mördare, och visst kan det vara så i vissa fall, men jag är övertygad att de flesta organ kommer från Falun Gong-utövare, sade Kilgour.

Kilgour berättade om ett möte med en före detta hustru till en ögonkirurg i Kina (kvinnan är numera bosatt i USA). Hennes man berättade att han hade opererat bort hornhinnor från 2 000 levande samvetsfångar, Falun Gong-utövare, under två år i Kina. Samtidigt hade andra läkare opererat bort de andra organen och kropparna hade kremerats efteråt för att undanröja bevis.

Den kinesiske läkaren Benjamin Kong, bosatt i Sverige, berättade hur han utsattes för tortyr i arbetsläger i Kina. Han fick också genomgå omfattande hälsoundersökningar och man tog blodprover. Efteråt förstod han att syftet var att förbereda en organtransplantation.

Riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter-Rahm, initiativtagare till seminariet på Riksdagen, sade om Benjamin Kongs utsago:

– Det är fruktansvärt, och dessutom blev det ännu mer berörande att få lyssna på vittnen som varit nära att råka ut för det själv. Att de orkar komma hit och berätta om det är jättebra.

Professor Huige Li, läkare från Frankfurt i Tyskland som företrädde organisationen DAFOH (Doctors Against Forced Organharvesting), visade ytterligare bevis om organskörden och hur förfarandet är statssanktionerat. Chefer på arbetsläger samarbetar med transplantationskirurger på militärsjukhus för att få fram organen snabbt.

– I Kina transplanteras omkring 10 000 organ per år. Före 2001 fanns inget organdonationsprogram i Kina. Det finns ett unikt fenomen i Kina: Mellan 2004 och 2007 kunde man se att väntetiden var endast 1-3 veckor, det kunde man se på hemsidor. Det verkar finnas en oändlig tillgång på organ och organ kan transplanteras på beställning, sade professor Huige Li.

Huige Li visade upp bevis som framkommit – genom den numera detroniserade Bo Xilai som fram till förra året var kommunistpartiets högste ledare i jättestaden Chongching – om att det var den tidigare kommunistpartiledaren Jiang Zemin som gav order om att börja med illegal organtransplantation.

Under seminariet i Sveriges riksdag nämndes lagstiftningar som andra länder, såsom Israel och Spanien, har antagit.  En lag som instiftades i Israel 2008 har resulterat i att organturismen från Israel till Kina helt har upphört. Kilgour hoppas att Sverige och andra länder kan ta fram liknande lagstiftning.

Petra Lindberg, ordförande i människorättsorganisationen SHRIC (Supporting Human Rights in China) sade att enligt undersökningar är Falun Gong-utövare den största grupp som utsätts för organskörd i Kina.

Men även tibetaner, kristna och uigurer utsatta för dessa övergrepp. Kilgour och Matas undersökningar stöttas av andra oberoende undersökningar.

– En av Europaparlamentets vice-talmän, Edward McMillan-Scott, har till exempel visat att över 400 sjukhus är inblandade i organtransplantationer.

Riksdagsledamot Anneli Enochson (KD) som länge engagerat sig för mänskliga rättigheter, vill driva fram en lagstiftning i Sverige.

– Jag ska faktiskt ta kontakt med den israeliska ambassaden och ta reda på vad det är de har gjort för att få ett stopp på det, eftersom det har varit så många därifrån som har åkt [till Kina].

– Det kan vara lockande att åka dit, men vi har ju ändå en moralisk skyldighet att ta reda på varifrån den lever du fått kommer, sade Enochson.

Hon menade att människor som reser till Kina för att köpa organ inte vet varifrån organen kommer.

– Om folk visste det skulle de inte vilja åka dit och köpa organ.

Désirée Pethrus (KD) som sitter i både utrikesutskottet och EU-nämnden, kände sedan tidigare till organskörden i Kina. Hon blev ändå förfärad över det hon fick höra och att den är sanktionerad på en så hög nivå i Kina.

– Så oetiskt, så omoraliskt, på alla sätt emot mänskliga rättigheter.

Pethrus, liksom som flera andra riksdagsledamöter, talade om vikten av att alltid ta upp mänskliga rättigheter i kontakt med Kina, på alla nivåer.

– Om ingen lyssnar och ingen försöker påverka får ju sådant här fortgå.

Elisabeth Björnsdotter-Rahm (M) ser alla möjligheter att föra debatten vidare, även genom olika sociala medier.

– Det här tycker jag är en början som visar att vi är på väg och definitivt ett steg i rätt riktning. Jag jobbar nära utrikesdepartementet och det är den vägen vi ska påverka, sade Björnsdotter-Rahm.

Maria Lundqvist-Brömster (FP) har sett igenom den fasad som kommunistpartiet målar upp för omvärlden och säger om organskörden:
– Det är fruktansvärt och har fått pågå så länge. Visserligen har Kina och kommunistpartiet sagt att man har vidtagit åtgärder, men jag är mycket tveksam till vad som händer där egentligen.

David Kilgour sade att det har varit ett mycket bra gensvar från politiker och andra personer under de år han rest världen runt och informerat om saken, men att det ändå finns människor som har svårt att tro på bevisen.

– Och jag har ändå arbetat i tio år som åklagare i Kanada, så jag borde ju veta vad som gäller som bevis för att kunna hävda en sådan här sak.

Kunskapen om vad som pågår i Kina behöver spridas, menade Maria Lundqvist-Brömster och hon tycker det är synd att frågan inte tas upp mer i media.

– Det är så beklämmande… Det finns ju levande vittnen och läkare som har flytt utomlands.

– Vi som parlamentariker har en uppgift att lyfta detta det har även ministrar som reser till Kina, avslutade Lundqvist-Brömster.

via Riksdagsledamöter upprörda över organskörd från samvetsfångar i Kina

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.