Omfattande kampanj mot bloggare i Kina

29 november, 2013 kl. 07:29 | Publicerat i censur, förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

NTD Television

I Kina pågår, enligt medias rapportering, en omfattande avskräckningskampanj på yttrandefrihetens område. Ett stort antal personer har fått sina olika konton på internet stängda, bland annat en mycket respekterad kommentator.

Den 13 november rapporterade Beijing Youth Daily att mer än 100 000 mikrobloggkonton på tjänsten Sina Weibo hade stängts eftersom de anklagades för att bryta mot de ”sju grundreglerna”.

Enligt artikeln ska det twitterliknande Sina Weibo ”ytterligare förbättra sin onlinerapporteringsmekanism för att förhindra olämpliga beteenden på internet.”

Lu Wei, chef för China Internet Information Office, höll ett möte den 10 augusti med flera internetkändisar (eller så kallade ”stora V” på Weibo), såsom Jilian Hai, Xue Manzi, Chen Li och Pan Shiyi. Lu hävdade att man hade nått en samsyn med dessa ”stora V:n” – som bloggar under sina riktiga namn och har miljontals följare – om att hålla sig till ”sju grundregler”.

De ”sju grundreglerna” ska identifiera ämnen som bloggarna vet att kommunistpartiet kommer att nagelfara: Lagar och regler, det socialistiska systemet, nationella intressen, medborgarnas legitima intressen, offentlig ordning, trender inom moral och informationsautenticitet.

Samtidigt med den här artikeln stängdes flera av Zhang Lifans konton på internet.

63-årige Zhang, som är expert på modern kinesisk historia och kolumnist i tidningar, anses vara en internetkändis. Han publicerar ofta politiska artiklar på internet där han uppmanar myndigheterna till politiska reformer.

Zhang Lifang talade med Voice of America om internetmiljön i Kina, yttrandefrihet och regeln om att man kan straffas för ”ryktesspridning” om ens kommentarer ses eller sprids av för många personer.

”Internetregler borde inte stoppa yttrandefriheten”, sade Zhang.

”Internet bör ha regler, men de måste vara rimliga och följa yttrandefriheten som finns inskrivet i den kinesiska konstitutionens 35:e artikel och inte begränsa den”, sade han.

Han medgav att det bör finnas gränser mellan yttrandefrihet och ryktesspridning eller förtal, men att de här reglerna är svåra att definiera i Kina.

Enligt Zhangs synsätt så tolkade de ”två höga”, alltså det högsta åklagarväsendet och högsta domstolen, inte lagen utan stiftade helt enkelt en ny lag som innebär att de inkräktar på den nationella folkkongressens makt, något som har blivit kontroversiellt i juristkretsar.

Trots den ansträngda lagtolkningen har Zhang och andra nätkändisar inte avskräckts från att tala.

”Vi är faktiskt inte rädda för något. Nätanvändarna gör narr av den här tolkningen. Det har visat att myndigheternas lagar och de ”två höga” inte har någon auktoritet alls”, sade han.

Zhangs främsta farhågor gällde vem som skulle bli det första offret för lagtolkningen eftersom kommunistpartiet när man stiftade lagen kunde ha varit ute efter vissa personer. När ett sådant fall kommer upp kommer det därför att vara betydelsefullt.

Zhang nämnde fallet med Li Zhuang, en advokat i Chongqing som åtalades 2011, misstänkt för att ha anstiftat till fabricerade vittnesmål i ett fall där några män inte ville samarbeta med myndigheterna i deras kampanj mot ”gäng”.

I september meddelade de ”två höga” nya medel för att bekämpa ryktesspridning på internet: ”Om samma missaktande information klickas på och ses 5 000 gånger eller mer, eller sprids vidare mer än 500 gånger, kommer det att anses som ‘allvarligt’ och ryktesspridaren kommer att dömas till tre års fängelse.”

Därefter sjösatte kommunistpartiets nya ledning en kampanj för att stärka kontrollen över internet, i ett försök att ockupera detta den allmänna opinionens nya slagfält. Det ledde till att flera internetkändisar och opinionsledare greps.

Dong Liwen, som arbetar på Taiwan Think Tank och känner till kinesisk politik, sade till media att efter att Xi Jinping kommit till makten har han inte visat några tecken på att lätta på begränsningarna i yttrandefriheten. Dong tror att den senaste tidens gripanden visar på de fortsatta begränsningarna under Xi, som han ser som värre än under det förra ledarskapet.

Dong menar att Xi Jinping ”stabiliserar den politiska makten med alla medel som står honom till buds”, men han varnar för att Xis  ytterligare inskränkningar kan leda till en motreaktion från folket. Xi ”vandrar på klippkanten”, enligt Dong.

via Omfattande kampanj mot bloggare i Kina

   Mer i detta ämne

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.