Kinesisk tortyr av djur får oss att bry oss mer? Bra frågeställning…

30 november, 2013 kl. 16:39 | Publicerat i djur, Djurrättsfrågor, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle, slavarbetsläger | Lämna en kommentar

Kinesisk tortyr - DN.SE
Kinesisk tortyr

DN

Uppgifter om och tv-bilder av tortyr i Kina har väckt stor upprördhet, inte minst i Sverige, de senaste dagarna. Radio- och tv-inslag har producerats, nätsidor länkats, Facebookupprop har upptummats och Twitter-hashtaggar formulerats.

Tortyr, men bara fysisk sådan, är enligt lag förbjudet i Kina. Den lagen är myndigheterna mycket skickliga på att kringgå. FN har pekat på ”omfattande och rutinmässig” tortyr i landets häkten, framför allt för att tvinga fram erkännanden.

Det är inte ovanligt att fångar dör i ­kinesiska fängelser efter misshandel. Andra blir offer för summariska avrättningar­. Kanske ilskan handlar om den form av plågande som går under benämningen dödsstraff? Kina är det land i världen som enligt Amnesty har ihjäl flest fångar.

Eller riktas den kanske mot Kinas behandling av sina minoriteter, som tibetaner, mongoler och uigurer? Just de sistnämnda är särskilt aktuella dessa dagar. Det var drygt en månad sedan som en man kraschade med sin bil under porträttet av Mao Zedong vid Himmelska fridens torg i Peking, en händelse som fick myndigheterna att spänna skruvstädet runt landets uigurer.

Denna muslimska minoritet i regionen Xinjiang har länge behandlats med största misstänksamhet av regimen. Amnesty berättar i sin senaste årsrapport om uigurer som döms till stränga fängelsestraff bland annat för ”illegal religiös aktivitet”. Vissa försvinner spårlöst sedan de gripits och rapporterna om just tortyr är skrämmande vanliga.

Eller kanske rör ilskan mot Kina i första hand behandlingen av landets övriga religiösa minoriteter? Amnesty talar om tortyr, trakasserier, godtyckliga gripanden och andra ”allvarliga restriktioner” riktade mot bland andra buddhister, kristna och utövare av falungong.

Läs mer: Kinesisk tortyr – DN.SE

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.