Kina slår ner på tibetanska författare och sångare

16 december, 2013 kl. 10:18 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, Kultur, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter:

Carol Wickenkamp
Epoch Times

Polis grep nyligen två populära tibetanska sångare i kommunistpartiets fortsatta kampanj mot yttrandefrihet i Tibet, en politik som går hand i hand med president Xis maoistiska ”masslinje”- kampanj av repression och övervakning. Det här gripandet är ett i raden av flera gripanden av tibetanska författare och musiker.

Sångarna Trinley Tsekar och Gonpo Tenzin greps i slutet av november. Båda kommer från Driru-häradet (Biru) där partiet har lanserat en mycket illa omtyckt kampanj för att tvinga tibetanerna att visa lojalitet till Kina och hissa den kinesiska flaggan på sina hustak.

Båda artisterna har släppt och delat ut DVD-skivor med texter om tibetansk kultur, litteratur och språk och det tibetanska folkets lidande under det kinesiska styret, sade Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD).

Gripandet av artisterna
kommer efter att även tibetanska författare gripits nyligen.

Den 30-årige nomaden och författaren Tobden som greps den 28 oktober dömdes till fem års fängelse den 30 november, tillsammans med två andra invånare i distriktet Shakchu i Driru-häradet.

Kinesiska kommunistpartiet ser Tobdens skrivande om det lidande som Drirus folk får utstå som ett hot, liksom hans uppmaningar till världen att ”kräva rättvisa för häradets invånare som lider under orättvisa lagar och regler”, enligt en källa som Radio Free Asia talade med.

Tidigare i oktober
grep kinesisk polis den populäre författaren Tsultrim Gyaltsen, 27, och en av hans vänner. Man anklagade dem för att ”enligt uppgifter engagerat sig i aktiviteter för att förstöra social stabilitet och splittra det kinesiska moderlandet”, berättade en källa för Tibet Post International (TPI).

Sedan i våras har åtminstone sju andra tibetanska författare eller musiker antingen fängslats eller dömts, inklusive två som var ”försvunna” och senare visade sig vara frihetsberövade.

Kommunistpartiet säger att dess ”masslinje”- kampanj i Tibet syftar till att föra partitjänstemännen närmare folket. Kampanjens verklighet, säger Tibetan Center for Human Rights and Democracy, ”är en politik som riktar in sig på att få alla tibetaner under direkt övervakning av partiets mänskliga och teknologiska övervakningsmaskin”.

Den 1 november
skrev Chen Quanguo, partiets topptjänsteman i Tibetområdet, i en ledare i partiets politiska tidskrift Qiushi, att han kommer att ”försäkra att de fientliga krafternas röster och Dalai-gruppen inte syns eller hörs”.

Han utlovade att lokala tjänstemän kommer att ”försäkra att partiets röst hörs och syns överallt i det här vidsträckta området på 120 miljoner kvadratkilometer”.

Den nyligen publicerade China Law Yearbook 2013, en av partiets officiella publikationer, förklarar: ”[Vi måste] beslutsamt kämpa mot brott i form av separatism, omstörtning, terrorism och alla sorters sektorganisationer i enlighet med lagen för att upprätthålla statssäkerhet och social och politisk stabilitet, befästa partiets styre och upprätthålla socialistregimen.”

Alla författare, artister, musiker, bloggare eller religiösa ledare som hänvisar till tibetansk kultur med ord eller på andra sätt betraktas som ”splittrare”, ett hot mot partiet, och straffas därför hårt.

”Genom att våga utmana Kinas officiella beskrivning av händelser kring tibetanska upproret 2008, har dessa modiga tibetaner kommit att utgöra en betydande ny utmaning för de kinesiska myndigheterna”, sade Tsering Tsomo, ordförande i TCHRD om de utsatta sångarna och författarna.

via Kina slår ner på tibetanska författare och sångare

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.