Den kinesiska medicinens grunder

17 december, 2013 kl. 07:29 | Publicerat i hälsa, Kinesisk kultur, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Jingduan Yang, M.D.

Traditionell kinesisk medicin är ett komplett system för läkekonst som för första gången framträdde i skriftlig form omkring 100 f Kr. Sedan dess har Kina, Japan, Korea och Vietnam utvecklat sina egna specifika versioner av det ursprungliga kinesiska systemet.

Qi (eller chi) är ett viktigt begrepp inom kinesisk medicin. Qi är en livsenergi som enligt den kinesiska läkekonsten finns både inom och utanför den mänskliga kroppen. Varje funktion i den mänskliga kroppen och runt om i universum är en form av qi.

Kinesisk medicin beskriver människans fysiologi och psykologi i termer av qi och kopplar ihop energin med specifika mentala och fysiska processer och känslomässiga tillstånd. Inom kinesisk medicin talar man om olika sorters qi, däribland blodets qi, organens qi, näringens qi, meridianernas qi och patogent qi, det vill säga sjukligt qi. Patogent qi kan komma in i kroppen från källor som vind, fukt, värme, kyla och torrhet.

Balans mellan Yin och Yang

Kvaliteten på qi beskrivs i termer av yin och yang. Yin och yang är motsatta energier i universum och existerar i ett ömsesidigt beroende av varandra.

Yin-qi definieras som en kall eller kylande energi och yang-qi är en varm eller värmande energi.

För att hålla sig frisk måste en person ha en balans mellan yin och yang eftersom yang behöver näringen från yin för att fungera, och yin behöver yang för att kunna produceras och användas. Människan anses vara frisk när qi cirkulerar fritt och det finns ett balanserat flöde av yin och yang.

När det saknas yin-qi finns yang-qi i övermått, och det kan uppstå symptom som värmevallningar, nattliga svettningar, ångest, rastlöshet, förhöjt blodtryck och förstoppning.

När det saknas yang-qi finns yin-qi i övermått, och symtom kan visa sig i form av en ökad känsla av frusenhet, trötthet, diarré, långsam ämnesomsättning med vätskeansamling, lågt blodtryck och psykomotorisk retardation (man talar, tänker, reagerar och rör sig långsammare).

På kinesiska är benämningarna för de olika känslorna åtföljda av ordet qi. Till exempel ilska kallas för ”ilskans qi” och glädje kallas ”glädjens qi”. Således syftar behandling med akupunktur eller kinesisk örtmedicin inte bara till att påverka fysiska funktioner i kroppen, men även mentala funktioner och känslor.

Meridianer- energikanaler

Qi cirkulerar genom energikanaler som kallas meridianer. Dessa formar ett nätliknande system som sammankopplar kroppens olika delar och förser varje del av kroppen med qi.

Inom kinesisk medicin begränsas inte psykiska funktioner och känslor enbart till hjärnan utan ses som ett samspel mellan hjärnan och meridianerna.

Ett annat sätt att se på det är att hjärnan är en del av varje enskild meridian, och varje meridians hälsotillstånd påverkar hjärnan.

Lungmeridianen förknippas med sorg och därför kan människor i en sorgeprocess vara mer mottagliga för infektioner i övre luftvägarna. Den biomedicinska modellen kanske skulle förklara denna reaktion som orsakat av kronisk stress på grund av sorg. Kinesisk medicin skulle karakterisera problemet som emotionell stress som orsakat obalans i lungmeridianen, vilket medfört att den får brist på qi.

Akupunktur

I väst är en av de mest välkända behandlingsmetoderna inom kinesisk medicin akupunktur, som också är en av de äldsta behandlingsmetoderna. Akupunktörer sticker in extremt tunna nålar i kroppen på strategiska punkter för att balansera flödet av yin och yang genom meridianerna.

Behandling med akupunktur används som en enskild metod eller integreras med konventionell medicin för att behandla en mängd psykiska tillstånd, såsom depression, ångest, sömnlöshet, smärta, missbruk och depression.

Inom kinesisk medicin ses depression som extrem psykisk manifestation av ett överskott av yin och en brist på yang. Mani är motsatsen och är resultatet av en extrem manifestation av överdriven yang och en brist på yin.

Det onormala förhållandet mellan extrem yin och extrem yang liknar svängningen vid en bipolär sjukdom. Därför kan akupunktörens placering av nålar i kroppen återställa balansen mellan yin och yang.

Jingduan Yang är psykiatriker och är en fjärde generationens läkare inom kinesisk medicin. Hans webbsida är taoinstitute.com

via Den kinesiska medicinens grunder

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.