Balettlärare om Shen Yun: ”Imponerande”

8 januari, 2014 kl. 16:14 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar

Epoch Times

Den kanadensiska balettinstruktören Laurence Bastien-Dionne såg Shen Yuns Performing Arts föreställning nyligen i Quebec, Kanada. Hon tittade noga på linjerna, precisionen och skickligheten hos varje dansare i Shen Yun Performing Arts. Även om den klassiska kinesiska dansen som utförs av Shen Yuns artister är annorlunda än den stil hon är van vid, öste hon beröm över föreställningen.

– Jag älskade showen, sade Bastien-Dionne som undervisar i balett vid École de Danse Espace Danse.

– Den är annorlunda… volterna, sättet de gör dem på, det är verkligen inte likadant. I balett gör vi ”pointe” och männen bär kvinnorna i luften, men här behöver kvinnorna inte bäras… De gör otroliga hopp och de hoppar väldigt högt.

Deras snurrar och unika rörelser imponerade på henne, berättade hon.

– Det är verkligen häpnadsväckande och tekniskt sett är det underbart, mycket exakt.

– På grund av rörelserna är traditionell kinesisk dans redan unik, rytmen är annorlunda och musikaliskt förändras den ofta. Den är mjuk och plötsligt blir den väldigt glädjefylld, väldigt humoristisk och sedan övergår den till drama.

Hon sade att dansarna var bra skådespelare och höll linjerna väl.

– Där finns drama och där finns humor och de gör det mycket bra.

Shen Yun iscensätter klassisk kinesisk dans, en tradition som går tusentals år tillbaka. Den har en härstamning som kan spåras tillbaka genom de kinesiska hoven och operahusen dynasti efter dynasti.

”Djup visdom har sugits upp från varje epok och dynasti. Med sina unika dansrörelser, rytmer och inre mening har klassisk kinesisk dans blivit ett komplett danssystem med traditionella estetiska principer”, enligt Shen Yuns hemsida.

Varje dansscen har en animerad digital bakgrundsskärm som visar upp fantastiska vyer från både den mänskliga världen och den bortom. Scenerna är väl synkroniserade, och ibland interagerar de med dansarna på scenen. Bastien-Dionne sade att hon uppskattade det sätt på vilket bakgrundsskärmen inkluderades i föreställningen.

– Det är imponerande att se samspelet mellan bakgrundsskärmen och dansarna som kommer ur tomma intet, sade hon, med hänvisning till scener där en karaktär dyker upp på bakgrundsskärmen för att sedan plötsligt komma till liv på scen.

– Det är helt enkelt fantastiskt.

Bastien-Dionne sade att hon blev berörd av den perfekta enhetligheten hos det stora antalet dansare på scen.

Hon sade att när dansarna ändrade sina positioner och gick från att vara i linjeformationer, till diagonaler eller cirklar, tittade hon noga och såg att oavsett vilka mönster dansarna bildade var de alltid perfekt placerade.

– För dansare måste linjen förbli densamma och det blev den. Och de kommer ut ur den snabbt, jag såg på detta och även på deras fötter. Fötterna flexade, point, och alla var lika. Det var verkligen vackert.

– Alla dansarna var synkroniserade och rörelserna var väldigt flytande, det var fantastiskt.

Hon sade också att hon tyckte om Shen Yuns färgrika kostymer som tillverkas för hand inför varje års föreställning och uppgår till hundratals.

– Jag tittar på dräkterna eftersom en kostym säger mycket, det bidrar till att berätta historien och det är vackert.

Hon sade att om hon skulle sammanfatta showen i ett ord, skulle det vara ”imponerande”.

NTD Television och Matthew Little rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Tims anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.

 
   Mer i detta ämne

via Balettlärare om Shen Yun: ”Imponerande”

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.