”Vindruvor och paprikor är rena giftcocktails”

9 januari, 2014 kl. 18:13 | Publicerat i hälsa, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar

Mikael Karlsson
Emelie Hansson

Naturskyddsföreningen avslöjar ny opublicerad granskning från EU-kommissionen som visar på allvarligt överskridna gränsvärden för giftiga kemikalier i jordbruket: Värst är vindruvorna.

Av frukt och grönsaker som produceras inom EU innehåller hälften resthalter av kemiska bekämpningsmedel. Värst är vindruvor där över 70 procent innehåller giftiga preparat. Det visar en ny omfattande granskning som EU-kommissionen gjort på 65 000 livsmedelsprover. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom cirka 60 procent från vindruvor. I vissa fall överskeds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent.

Dessutom ökar antalet olika bekämpningsmedel i ett och samma livsmedel – exempelvis kan paprika innehålla upp till 29 olika preparat. Det skriver Mikael Karlsson och Emelie Hansson, ordförande respektive jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Allt fler giftiga kemikalier sprids som bekämpningsmedel över åkrar och fält i Europa. Den stora användningen i odlingarna visar sig nu även i tester av mat som säljs i europeiska butiker, också i Sverige.

Vi kan i dag avslöja resultaten från en ny omfattande EU-granskning som ännu inte publicerats. 65.000 prover granskades av EU-kommissionens Food and Veterinary Office och i 46 procent av proverna hittades rester av bekämpningsmedel. I 4,5 procent överskreds EU:s gränsvärden. Värst var vindruvor.

Antalet överskridanden minskade något jämfört med tidigare undersökningar men granskningen visar på en ny oroande trend: antalet olika bekämpningsmedel i ett och samma prov ökar. 1997 hittades rester av fler än två bekämpningsmedel i 15,5 procent av proverna vilket kan jämföras med 27,7 procent i den nya rapporten. 1997 hittades som mest åtta rester i ett och samma prov.

Det värsta exemplet i den nya undersökningen var en paprika som innehöll rester av 29 olika bekämpningsmedel. Vi tvingas dra slutsatsen att odlarna tycks försöka undvika att överskrida gränsvärden för enskilda bekämpningsmedel genom att använda flera olika preparat. För den omgivande miljön kan detta göra situationen värre – forskningen visar att kombinationer av olika giftiga kemikalier kan ge en högre giftverkan och slå mot fler arter, vilket drabbar den biologiska mångfalden än värre. 

Läs mer: ”Vindruvor och paprikor är rena giftcocktails” – DN.SE

Min kommentar: Köp ekologiskt! När du gör det så stödjer du även en hållbar utveckling för den planet som vi lever på och som föder oss. Ja tack till en giftfri värld, i harmoni med andra biologiska varelser 🙂

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.