Olaglig skolmat slår ut svensk produktion

18 januari, 2014 kl. 07:40 | Publicerat i Barn, Djurrättsfrågor, hälsa, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
STAFFAN DANIELSSON (C),
riksdagsledamot och ordförande i Hushållningssällskapet Östergötland

CHRISTINA ENUDD NORDSTRÖM, projektledare Hushållningssällskapet Östergötland och projektsatsningen Rätt och Slätt- Mat i Östergötland

Offentliga skattemedel används till att handla varor som strider mot vår egen lagstiftning. Borde inte våra skolbarn få mat som är producerad enligt svensk lag? Den frågan ställer Staffan Danielsson C och Christina Enudd Nordström, Hushållningssällskapet Östergötland.

Grisar utan svans, näbbklippta höns och nötboskap som slaktas utan bedövning är vanligt förekommande i många europeiska länder. Faktiskt så vanligt att det endast är i Sverige, Schweiz och Finland där man förbjuder sådan hantering.

I vårt land är det lyckligtvis olagligt att stympa djuren på det här sättet, Sverige har världens strängaste lagstiftning för djurskydd. Våra politiker har bestämt att djur ska behandlas som kännande varelser. Det är dessutom en yrkesstolthet hos våra bönder att hantera djuren väl. Välhanterade djur har sällan beteendestörningar, är mindre sjuka och blir naturligtvis en ”bättre” slutprodukt. Skulle en svensk uppfödare missköta sina djur skulle det vara straffbart.

Även när det gäller odling av spannmål, grönsaker och frukt har vi en sträng lagstiftning kring besprutning med kemiska bekämpningsmedel. Antalet godkända bekämpningsämnen är ungefär hälften så många i Sverige jämfört med exempelvis Frankrike. Inom det här området har vi varit förebild för många andra länder. Någonting vi ska vara stolta över.

Så här långt är allt bra. Vi ska ha ett starkt djurskydd och höga miljökrav. Det är nog ett fåtal av oss som skulle välja att köpa sin julskinka från en gris utan svans om vi kände till att uppfödarna kuperar svansarna för att dölja att grisarna saknar utrymme och strö till sysselsättning för att behålla sitt naturliga beteende. Det är nog lika få som skulle vilja äta frukt och grönsaker som håller månadsvis om man visste varför hållbarheten är så lång.

När våra politiker har bestämt att vi ska ha ett starkt djurskydd och höga miljökrav, borde vi då inte äta den mat som produceras utifrån de här riktlinjerna? Eller åtminstone ha möjlighet att göra det?

Läs mer: Olaglig skolmat slår ut svensk produktion | Brännpunkt | SvD

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.