Peking främjar mandarin och straffar minoritetsspråk

20 januari, 2014 kl. 07:19 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter:

Carol Wickenkamp
Epoch Times

Förra veckan greps åtta tibetaner i Pekings senaste försök att kämpa emot etniska och lokala språk.

Tibetanerna hade kopplingar till en gräsrotsrörelse för att bevara det tibetanska språket och kulturella identiteten, enligt Radio Free Asia (RFA). Att undervisa på det lokala språket är illegalt både i Tibet och de uiguriska områdena, där den kinesiska regimen försöker eliminera de etniska minoriteternas språk och ersätta dem med mandarin, Kinas officiella språk.

Tibetanerna greps i bydistriktet Karma, där en populär tibetansk religiös ledare, Khenpo Kartse, greps för en månad sedan, anklagad för antistatliga aktiviteter såsom att lära ut det tibetanska språket, enligt vad källor sade till RFA.

I Tibet förtrycker den kinesiska regimen den tibetanska kulturen genom att göra språket oanvändbart i samhället, enligt den Tibetanska centraladministrationen. De pekade på utbildningssystemet, som kontrolleras helt av det Kinesiska kommunistpartiet, och menar att det helt och hållet har skapats för att gynna kinesiska immigranter och inte tibetanska elever.

I Xinjiang utsätts den uiguriska befolkningen för liknande språkförtryck.

”Uigurerna riskerar att förlora sin etniska särart, och detta förvärras av det faktum att det uiguriska språket nästan har eliminerats i utbildningssystemet och begränsningar när det gäller kulturella uttryck”, sade Rebiya Kadeer, president för den Uiguriska världskongressen under en hearing i den amerikanska kongressen i Washington 2012.

Till och med mindre dialekter är under attack. Kinas statliga administration för press, publikationer, radio, film och TV har instruerat alla programledare och presentatörer att öppet främja mandarindialekten, som talas i Peking. Det är ett sätt att stärka den kinesiska kulturens ”mjuka makt”, enligt statliga Global Times.

TV- och radioprogramledare har fått instruktioner att tala ordentlig mandarin och inte imitera dialekter, enligt artikeln.

En hel tredjedel av den kinesiska befolkningen, 400 miljoner människor, kan inte prata mandarin, enligt Xu Mei från Kinas utbildningsministerium som talade med statliga nyhetsbyrån Xinhua i september 2013. Xu sade vidare att ministeriet under det kommande året skulle fokusera på att främja användningen av mandarin på landsbygden och områden som bebos av etniska minoriteter.

via Peking främjar mandarin och straffar minoritetsspråk

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.