Ekologiska bambukläder existerar inte

21 januari, 2014 kl. 07:43 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Miljöfrågor | 5 kommentarer

Kinesiskt företag leder det globala marknadsbedrägeriet

Marieke Vos
Epoch Times

Medan kläder som marknadsförs som tillverkade av ekologiskt bambutyg blir allt populärare världen över, visar det sig att det finns inga certifierade ekologiska bambutextilier. Bakom bedrägeriet står den kinesiska industrijätten Tenbro.

Mängden ”organiskt” bambutyg som företaget Tenbro exporterar årligen är 20 gånger större än den mängd amerikansk-producerad ekologisk bomull som exporteras per år. Ändå har det globala företaget, Global Organic Textile Standard (GOTS) en ledande auktoritet på ekologisk certifiering, ingen registrering på någon ”ekologisk bambu” på sin offentliga databas.

I Europa och Japan är försäljningen av detta icke-existerande material på uppgång och organiska bambuväskor och kläder marknadsförs som ”ny ekologisk bomull”. Ekologiska bambutextilier säljs som miljövänliga, naturliga, anti-bakteriella och att de andas.

Företaget Tenbro, (Shanghai Tenbro Bamboo Textile Co. Ltd.) exporterade 216 000 ton tyg med ett falskt internationellt ekologiskt certifikat. Företagets beskrivning av tyget lyder: ”Toppmodernt fibermaterial av bambu. Naturligt, ekologiskt, elegant.”

Företaget anmäldes för missbruk av certifieringsstämpel. De har använt gamla versioner av certifieringsstämplar på sin webbplats utan att vara certifierade, berättade (via e-post) Lebi Perez. Han är inspektions- och utbildningssamordnare på en förening som arbetar för att förbättra ekologisk odling, Organic Crop Improvement Association (OCIA).

OCIA:s certifikat uppfyller den internationella paraplyorganisationen för ekologiskt jordbruk, IFOAM:s riktlinjer och stöds världen över. IFOAM arbetar bland annat med regler och ackreditering av kontrollorganisationer.

Det silkiga material som kallas för ekologisk bambu är egentligen viskos tillverkat av bambufibrer. Egentligen köper européer och japaner viskos som tillverkats av bambufibrer. Verklig ekologisk bambutextil skulle vara grovt och inte så mjukt som rayon/viskos.

Viskos är inte ett miljövänligt alternativ till bomullstextilier, eftersom det krävs nästan dubbelt så mycket energi för att tillverka det jämfört med bomullsbaserade textilier. I tillverkningen av viskos används även mycket kemikalier, vilket eliminerar vissa av bambuns naturliga fördelar såsom dess antibakteriella effekt.

Det vanligaste lösningsmedlet som används i tillverkningen av viskos är koldisulfid, ett mycket giftigt ämne som också sprids lätt med luften (50 procent av ämnet sprids ut i luften när det används i produktion). En nyare form av viskos, lyocell, löser växtfibrer med det något mindre giftiga ämnet aminoxid.

Men lyocell kräver nanoteknologi inom fiberformning, vilket är en teknik vars inverkan på människors hälsa inte är helt klarlagd ännu, enligt Natural Resources Defense Council.

I USA och Kanada är det olagligt att marknadsföra viskos som tillverkats av bambumassa som ”bambu. Det ska märkas ”rayon” eller ”rayon från bambu”. Den amerikanska Federal Trade Commission (FTC) har varnat allmänheten för att kemiskt tillverkat rayon säljs som naturliga bambutextilier och har stämt flera stora återförsäljare för att de har vilselett konsumenterna.

Det är möjligt att odla bambu på ett naturligt sätt, även om den ekologiska statusen för textilierna är tvivelaktig. Sedan 2012 har en särskild standard för en ekologisk bambulund funnits. Bara om en lund växer i ren jord och bevattnas med rent vatten, utan bekämpningsmedel eller konstgödsel, och om man inte odlar bambun i en monokultur kan det betraktas som ”ekologisk bambu”.

Egentligen används det snabbväxande bambuträdet inom återplantering för att förnya barmark och höja grundvattennivåerna. Det är på det viset bambun förtjänat sitt rykte som en naturlig och miljövänlig gröda.

Det är också möjligt att tillverka textilfibrer från de mjukare inre bambustjälkarna och bladen rent mekaniskt, och blanda dem med andra textilfibrer som man sedan kan tillverka tyg av. Men denna sorts naturliga bambutextil är fortfarande under utveckling. Den är inte massproducerad och finns inte till allmän försäljning.

Certifierad ekologisk bambu används som livsmedel eller för medicinska ändamål och inom byggnadsbranchen, men inte för textilproduktion. IFOAM håller för närvarande på att rekrytera för Bamboo Switch – Asia -projektet. Projektet finansieras av Europeiska kommissionen och tar upp de akuta behoven i Kina för att öka säkerheten och grön praxis inom livsmedelsbearbetning. Mer exakt är syftet att förändra den mycket förorenande och resurskrävande ätbara bambuskottsindustrin till något mer hållbart och ekologiskt.

via Ekologiska bambukläder existerar inte

Mer i detta ämne: Ny studie kan leda till bättre havsmiljö

Annonser

5 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hej!
  Stämmer detta fortfarande eller har det tagits fram ekologisk bambu på senaste tid?

 2. Var kommer denna info ifrån? Har du forskat fram det på egen hand? Stämmer info’n isf ff, el har den nyare miljövänliga Bambu-textilierna slagit igenom?

  • Jag har bara postat artiklar som ligger ute på nätet i min blogg och det är ju nu flera år sedan denna post publicerades och nya material kan ju ha kommit fram från andra leverantörer än kinesiska. Ekologiskt från Kina ska man hysa stort misstroende för. Jag är inte speciellt insatt i just detta med ekologiskt eller inte när det kommer till bambukläder utan vill bara med de artiklar jag postar väcka frågor och så kan man själv forska vidare om man så vill för att fördjupa sin kunskap. När det gäller ekologisk mat så kan man inte lita på det när den kommer från Kina. http://www.epochtimes.se/ekologisk-certifiering-tar-ingen-hansyn-till-miljoproblem-i-odlingens-omgivning/
   Mvh Kristina

   • oki! Tack, bra tänk!


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.