Funderar du på att köpa en förfalskad väska? Efter att ha läst följande kommer du att fundera en extra gång

23 januari, 2014 kl. 07:12 | Publicerat i Barn, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Joshua Philipp
Epoch Times

Den taktik som användes för att lösa den internationella brottsligheten kring förfalskade varor handlade tills nyligen om och att försöka förhandla med den största boven: Kina.

Men tiderna har förändrats. En följd av de dokument som läckts ut av tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden, som exponerar NSA:s internationella spioneri, var möjligheten att diskutera stöld av immateriella rättigheter med Kina stoppad för många år framöver.

Således har fokus ändrats, och USA och dess allierade försöker nu stoppa Kinas stöld av immateriella rättigheter och flödet av förfalskade varor på andra sätt.

På Times Square i New York den 14 januari sågs ett mycket synbart exempel på denna nya strategi på NASDAQ:s bildskärm.

Annonsen på den stora skärmen visade barnarbetare och män med skjutvapen, och en kort information om de mörka banden mellan förfalskningsindustrin och den organiserade brottsligheten.

Förfalskade varor och stöld av immateriella rättigheter går hand i hand. Brottslingar och nationalstater som vill exploatera utländska företags marknader stjäl produktdesign och börjar sedan tillverka sina egna kopior av varorna.

Industrin som producerar kopior ”promotar barnarbete, 7-åringar kedjade till symaskiner, äter två mål ris om dagen”, sade Valerie Salembier, ordförande i Authentics Foundation, en ideell organisation som informerar om farorna med förfalskningar.

Salembier var utgivare av Harpers Bazaar när tidningen publicerade ett undersökande reportage om förfalskningsindustrin i januari 2009. Där fanns bland annat en bild inifrån en fabrik i Guangzhou, södra Kina, där två dussin barn i åldrarna 8 till 14 gjorde förfalskade kopior av toppdesignade väskor på rostiga symaskiner.

Salembier sade att allmänhetens reaktion på artikeln i Harpers Bazaar gör att hon tror att utbildning av allmänheten kan bli ett kraftfullt verktyg mot förfalskningsindustrin.

”De här berättelserna om unga flickor som arbetar i fabriker med undermåliga förhållanden i Kina, det gensvar vi fick på den historien var överväldigande”, sade hon.

Även om inte många skulle tvivla på att UNODC-kampanjen (FN:s organ mot brott och narkotika) är ett steg i rätt riktning så påminner den om problem som tagits upp när Handelsavtal för bekämpning av varumärkesförfalskning (ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement) undertecknades i oktober 2011 av USA, Australien, Kanada, Korea, Japan, Nya Zeeland, Marocko och Singapore.

Experter hävdade då – såväl som nu – att varje större ansträngning att få slut på förfalskningarna kräver brett samarbete från Kinas sida. Och de kinesiska myndigheterna har inte på allvar visat något intresse för att utrota förfalskningsindustrin.

Uppskattningsvis 15 till 20 procent av alla produkter som tillverkas i Kina är förfalskningar, enligt MIT Center for International Studies.

Tidskriften Penn State Journal of Law & International Affairs rapporterade också under 2012 att nära 80 procent av de förfalskade varor som beslagtogs vid USA:s gränser kommer från Kina.

Att be de kinesiska myndigheterna stoppa flödet av förfalskningar är ”omöjligt, särskilt när åtta procent av Kinas BNP baseras på förfalskade varor”, säger Daniel Katz, expert på effekterna av outsourcad tillverkning, i en telefonintervju.

”En mycket stor del av deras egna intäkter kommer därifrån, så hur kan de bara göra sig av med de intäkterna? Vad ska de ersätta det med?”

”Det är en situation som inte går att bryta förrän Kina förändras som land”, säger Katz.

Informationskampanjen Förfalskningar: Köp inte in dig i den organiserade brottsligheten, drivs av FN:s organ mot brott och narkotika (UNODC). Naturligtvis är Kina medlem i UNODC, men kampanjen nämner inte Kina.

Fokus ligger enbart på gränsöverskridande organiserad brottslighet med grupper såsom de kinesiska triaderna, italienska maffian och japanska yakuza på listan.

”Målet med kampanjen är att be konsumenten att titta bakom de inköp de gör, särskilt om de medvetet köper förfalskade produkter, och därmed gör ett etiskt val när de gör sina inköp”, säger Alun Jones, UNODC:s chef för kommunikation och opinionsbildning, i ett mejl.

Jones sade att kampanjen är en del av en större satsning från UNODC som startade i mitten av 2012 med syfte att öka medvetenheten om organiserad brottslighet och FN:s insatser mot den.

Och omfattningen av problemet kan inte underskattas. Jones sade att den globala handeln med förfalskningar inbringar $ 250 miljarder per år, ”och handeln bringar förmodligen in mest av alla organiserade kriminella grupper efter narkotikahandeln”.

En återblick till maj 2013. För första gången utmanade Pentagon Kina direkt för dess cyberattacker som syftar till att stjäla amerikanska företagshemligheter.

Det kom bara en månad efter att Microsoft vann ett uppmärksammat fall i Pekings Higher Court efter en stämningsansökan mot Kinas ägare och chef för Bai Nao Hui, över spridandet av falska kopior av programmet Windows i Kina.

Samma månad sade Jon Huntsman Jr, USA:s förre ambassadör i Kina och numera medordförande i den privata kommissionen om stöld av amerikanska immateriella rättigheter, enligt New York Times:

”Kina utgör två tredjedelar av problemet med stöld av immateriella rättigheter och vi befinner oss vid en punkt där det bestjäl oss på innovationer för att stärka sin egen industri, till en kostnad av miljontals arbetstillfällen.”

För Kinas kommunistiska ledarskap – som i stor skala censurerar internet och noga kontrollerar landets medier – är allmänhetens bild viktig. Och det var just bilden hos allmänheten som fläckades när dess spioneri- och stöldkampanjer avslöjades.

Administrationens försök att få till stånd samtal med den kinesiska ledningen spårade ur efter att Snowden läckte NSA:s spioneri. Även om NSA riktar in sig på främmande underrättelseverksamhet, snarare än affärshemligheter, använde kineserna avslöjandena till att anklaga USA för hyckleri.

Med tanke på att dialog inte längre är tänkbar, har andra förslag gjorts för att ta itu med kinesiska förfalskade varor och stöld av immateriella rättigheter.

Många beskrevs i en rapport till kongressen: U.S.–China Economic and Security Review Commission’s 2013 report.

Åtgärderna omfattar förbud mot import från kinesiska företag som förfalskar amerikanska varor, stopp för kinesiska företag som försyndar sig att kunna använda amerikanska banker och upprättande av starkare system som underlättar för amerikanska företag att lämna in internationella stämningsansökningar.

Men problemet med alla lösningar är att förfalskning är inbyggt i det kinesiska kommunistiska ledarskapets arbete, enligt Greg Autry, chefsekonom vid den amerikanska Jobs Alliance och medförfattare till ”Death by China”.

”Som individer, betraktar de inte riktigt stöld av immateriella rättigheter som ett problem”, sade Autry i en telefonintervju. ”Under den kommunistiska ideologin tror de naturligtvis att allt är gemensamt.”

”I det kommunistiska systemet krävs det att man måste buga för myndigheterna i Peking”, sade han. ”Det är ett politiskt beslut som för dig framåt. Att ha goda idéer är inte det som får dig framåt – att stjäla andras goda idéer och hjälpa ledarna att profitera är det som för dig framåt.”

via Funderar du på att köpa en förfalskad väska?

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.