Kinesisk kommentator: Shen Yun ‘Får en kines att känna sig stolt’

25 januari, 2014 kl. 11:31 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar

Epoch Times

Wang Beiji, en kinesisk kommentator lämnade Kina för drygt två år sedan. Sedan dess har han sett fyra av Shen Yun Performing Arts föreställningar. Han sade att Shen Yun har blivit en del av hans liv.

– Det är någonting som jag varje år väntar ivrigt på, sade han.

Föreställningen på Lincoln Center, i New York, den 17 januari, var den andra föreställningen som han bevistat i år.

Sann kultur

– Det var inte länge sedan som vi lämnade Kina. Men jag känner redan att mycket av [andra] kinesiska scenkonster är mentalt skräp, sade Wang.

Wang sade att moderna kinesiska kulturföreställningar saknar djup och att dessa föreställningar är ett sammelsurium av godtyckliga saker som exempelvis karaoke.

Det är skillnad på Shen Yun

Kompaniet bildades 2006 av ledande kinesiska artister som grundade företaget i New York. Deras uppdrag är att blåsa nytt liv i den traditionella kinesiska kulturen som nästan försvunnit i dagens Kina.

– Andra kinesiska föreställningar innehåller för mycket av aggressiva känslor och de sakerna har fyllt och bedövat sinnena hos alla fastlandskineser, sade Wang.

– När man har lämnat Kina, kommer till USA och ser Shen Yun, blir det klart och tydligt vad som är skräp. Man upptäcker de etniska gruppernas rena kultur, som är rena och likaså naturliga, sade han.

Shen Yun framträder med etniska danser och folkdanser och hyllar Kinas stora och varierande etniska folkgrupper, såsom de i Manchuriet, Mongoliet och Miao. Miaokvinnorna är kända för sina rikt silverutsmyckade huvudbonader, halsband och armband. Före Qindynastin, levde Miaofolket nära de mellersta delarna av Yangtzefloden.

Minnen

Wang minns första gången han såg Shen Yun. Det var i januari 2012. Han hade köpt en biljett i mitten av den första raden. Han minns tydligt att föreställningen väckte starka känslor i människorna bredvid honom och att de grät.

– Publiken var mycket känslomässig och berörd, erinrar han sig.

Varje dansuppträdande i Shen Yuns föreställningar ackompanjeras av en orkester som spelar originalkomponerad musik.

Orkestern i Shen Yun föreställningar består av österländska och västerländska instrument. Man sammanför sådana instrument som fiolen med erhuns (två-strängad kinesisk fiol) inspirerande toner. En stark blåssektion fångar storheten i en västerländsk symfoniorkester, medan kinesiska instrument som pipa (kinesisk luta) spelar distinkta kinesiska melodier.

Shen Yun Symphony Orchestra började turnera på egen hand 2012 och förra året gick Wang på orkesterns konsert på Carnegie Hall.

Förenar väst och öst

I Shen Yuns föreställning kompletteras de klassiska kinesiska danserna med en avancerad, interaktiv digital bakgrundsskärm som tar med sig publiken från de snöiga spetsiga tibetanska bergen till Tangdynastins gyllene paviljonger.

Wang såg fördelarna med att slå samman konstartstekniker från öst och väst.

– Idag satt personer bredvid min fru och mig, en var vit och en afro-amerikan. De var helt uppslukade av föreställningen, sade han.

– Västerlänningar tycker om att lyssna på symfonikonserter och titta på balett. Shen Yun kommer att bli något som förenar västerlänningar och kineser, sade han.

– Det kinesiska folket kommer även de att en dag utveckla traditionen av att gå och se Shen Yun. Shen Yun är något som västerlänningar och kineser kan ha gemensamt i sitt inre och i anden, sade Wang.

– Den får en kinesisk person att känna sig stolt.

NTD och Amelia Pang rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer att uppträda i Europa från början av mars ibland annat i Paris, Bryssel, Berlin och Genève. För vidare information besök Shen Yun Performing Arts .

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.

via Kinesisk kommentator: Shen Yun ‘Får en kines att känna sig stolt’

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.