Tyst i kinesiska medier efter rättegång mot känd aktivist

26 januari, 2014 kl. 12:16 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Carol Wickenkamp,
Epoch Times

Rättegången mot den välkände människorättsförsvararen och aktivisten Xu Zhiyong började och slutade i onsdags. Både Xu och hans advokat förblev tysta i protest mot vad de sade var domstolens olagliga förfaranden under rättegången.

Xu är en av grundarna till rörelsen ”New Citizens Movements”, ett löst nätverk av gräsrotsaktivister som främjar reformer inom juridik och mänskliga rättigheter. Xu har varit särskilt framträdande i att yrka för konstitutionalism, demokrati och rättssäkerhet.

Xu greps i juli, men polisen i Peking lämnade inte in fallet till åklagarmyndigheten förrän i december. Polisen anklagade Xu för att ha stört den allmänna ordningen genom att organisera demonstrationer.

Båda vägrade att tala under rättegången för att visa sin protest mot domstolens vägran att tillåta en enda av Xus 68 vittnen att delta, berättade advokat Zhang Qingfang till Epoch Times. Han sade att andra människorättsförsvarare som greps vid samma tid också hindrades att delta under rättegången.

– Eftersom Xu Zhiyong var tyst bestämde sig domaren för att skjuta upp rättegången i fem minuter, i synnerhet för att få Xu att prata, men det hjälpte inte. Och sedan när advokaterna [Zhang och en annan] var tysta, sköts rättegången upp igen för att övertyga oss, sade Zhang.

Men de vägrade också att prata eftersom domstolen så allvarligt bröt mot lagen under rättegångsproceduren, sade Zhang. De gick inte med på att delta i en sådan rättegång, berättade han för Epoch Times.

Han sade att Xu hade förberett ett 50 minuters tal med titeln ”För frihet, offentlig välfärd och kärlek”, som han skulle använda som sitt försvar. Men domstolen tillät inte honom avsluta det, utan avbröt honom efter 10 minuter.

– Men bara för att vi förblev tysta i domstolen innebär inte det att vi kommer att vara tysta utanför domstolen. Vi kommer inom kort att publicera vårt försvarstal, sade Zhang.

Xus advokat försökte ordna under avbrottet så att Xu kunde få träffa sin fru, som födde deras dotter förra veckan. Men domstolen gick inte med på det. Endast två familjemedlemmar, hans fru och syster, fick tillåtelse att vara med under rättegången.

Zhang tror att Xu kommer få ett hårt straff, mer än tre år i fängelse och möjligtvis maximalt fem år.

Utanför domstolen var de som stöttade Xu och medier tvungna att hålla sig en bit bort och gatorna runt domstolen var avspärrade.

Petitionärer och människorättsförsvarare ropade: ”Ner med diktaturen”, ”Upprätta en demokratisk regering” och andra slagord samtidigt som poliserna försökte hålla dem tillbaka, rapporterade männisorättsgruppen, Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

En folksamling bestående av över 300 supportrar, inklusive kända människorättsadvokater och aktivister, kom för att visa sitt stöd för Xu. De höll upp banderoller och plakat och pratade med utländska journalister och civilklädd polis.

Ni Yulan, som torterades i fängelse för sitt arbete med mänskliga rättigheter, togs till domstolen i sin rullstol. Människorättsadvokaterna Cheng Hai och Liang Xiaojun och kvinnorättsförsvararen Mao Hengfeng kom för att visa sitt stöd, enligt den kinesiska mediesajten Boxun.

Över 100 advokater och aktivister, bland dem aktivisten Chen Yunfei och advokat Liang Xiaojun, fördes iväg till det ”svarta fängelset” vid Jiujingzhuang i en strid ström av inhyrda bilar, enligt CHRD.

Hade det inte varit för närvaron av kända utländska medier och dess journalister hade polis gripit fler, sade CHRD.

Xus avslutande försvarstal tar upp frågorna som ledde till hans åtal och påverkade rättegången och som kommer, enligt honom, att fortsätta att drabba det kinesiska systemet. Delvis avslutade han sitt försvarstal genom att säga:

”I tio år har jag bevittnat allt för mycket orättvisor och för mycket elände och lidande därför att jag väljer att stå på de människors sida som är maktlösa. Men vi har fortfarande hjärtat och kraften att påverka vårt lands utveckling på ett klokt och förnuftigt sätt…”

”Olyckligtvis ser ni på medborgargrupper som något kätterskt och ni är rädda för oss. Ni säger att vi har en politisk agenda. Ni har rätt, vårt politiska syfte är väldigt tydligt, vilket är att bygga upp ett underbart Kina som har demokrati, rättssäkerhet, frihet, rättvisa och kärlek…”

”Det här är vår nya medborgaranda: frihet, rättvisa, kärlek. Den måste bli till den kinesiska nationens grundläggande värderingar, och kräver att vår generation kämpar och offrar sig för den.”

Försvarstalet var undertecknat ”Medborgare Xu Xhiyong”.

via Tyst i kinesiska medier efter rättegång mot känd aktivist

   Mer i detta ämne

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.