Rätten till kultur får inte styras politiskt

27 januari, 2014 kl. 12:15 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, Kultur, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Varför ges en diktaturs ofria kultur så stor plats under Umeås kulturhuvudstadsår? undrar företrädare för Föreningen konst och kultur för mänskliga rättigheter.


Under Kulturhuvudstadsåret 2014 välkomnas artister och besökare från när och fjärran av Umeå, Sápmi och tre av de nordligaste länen. Den svenska och samiska kulturen får stor plats i programmet. Relativt stort utrymme ges också till modern kultur från Kina. Man kan undra varför kulturen från en diktatur, där all offentlig konst och kultur måste ha regimens godkännande, ges så stort utrymme i Umeå?

Här tar vi oftast den konstnärliga friheten för given, men vi kan behöva påminna oss om att samma frihet inte råder överallt. I diktaturens Kina är konsten ingalunda fri. De mänskliga rättigheterna yttrande- och trosfrihet får i Kina ge vika för det totalitära kommuniststyret, vilket naturligtvis hämmar konstnärligt skapande.

Det totalitära kommuniststyret i Kina hjärntvättar folket med sin egen partipolitiska propaganda och ideologi samtidigt som det utövar censur inom samhällets alla områden. I Kina råder ingen yttrande- eller trosfrihet, vilket naturligtvis sätter munkavle på skapandet och även är ett brott mot mänskliga rättigheter.

Under kulturrevolutionen i Kina på 60- och 70-talet förstördes den traditionella kinesiska kulturen systematiskt. Den kultur man nu finner i Kina är genomsyrad av kommunistpartiets ideologi som bygger på kamp och materialism. De generationer som vuxit upp efter kulturrevolutionen har ingen kontakt med sin bakgrund och är bara hänvisade till den av partiet godkända kulturen. Fängelse och hjärntvätt kan bli följden för den som sätter sig upp mot partiet. En känd konstnär som försökt gå sin egen väg och som bestraffats hårt för detta är Ai Weiwei.

Läs mer: Rätten till kultur får inte styras politiskt – Kultur – www.st.nu

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.