Kristna hårt attackerade över hela Kina

29 januari, 2014 kl. 16:06 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Carol Wickenkamp
Epoch Times

Efter att en hög tjänsteman inom Kinesiska kommunistpartiet i slutet av november 2013 talat om partiets försäkran om att det tolererar religioner, slog regimen till ännu hårdare mot tibetaner, uigurer och utövare av Falun Gong. Nu angrips kristna kyrkor – till och med de statligt registrerade – över hela Kina.

I sitt tal, som trycktes i Folkets Dagblad, tillerkände Wang Zuoan, chefen för Statliga byrån för religiösa frågor, de religiösas värde för det kinesiska samhället och bad om deras stöd för att uppnå den kinesiska drömmen, den nuvarande ledningens målsättning – ett vitaliserat Kina. Medan Wang med sitt inlägg antydde något som till och med gick ännu längre än att bara tolerera religion, har verkligheten visat sig vara en annan.

En populär tibetansk religiös lärare blev ihjälslagen i häktet i Lhasa och andra munkar fängslades mindre än tre veckor efter Wangs tal. Vid samma tid dödades 14 uigurer i en incident i Xinjiang. Dådet utlöstes av att en polis hade lyft en kvinnas slöja.

Webbsidan Minghui (en sajt som drivs av Falun Gong och rapporterar om förföljelsen av den andliga metoden) har fått rapporter om 228 arresteringar i januari, 33 ”rättegångar” som resulterat i 16 olagliga fängelsestraff, 16 frihetsberövanden vid hjärntvättscenter och tre dödsfall hittills i januari.

I mitten av november grep tjänstemän Zhang Shaojie, populär pastor i en statssanktionerad kristen kyrka i Hunanprovinsen, tillsammans med församlingsmedlemmar, men inga anklagelser tillkännagavs.

I december blev en grupp kinesiska rättighetsadvokater och ett brittiskt nyhetsteam som försökte träffa Zhang, överfallna av en hop oidentifierade personer som sades vara lejda av lokala tjänstemän.

Pastorn, som
försvarade sin kyrkas markrättigheter, kommer att ställas inför rätta den 28 januari för ”att ha samlat en folkmassa för att störa den allmänna ordningen” samt för ”bedrägerianklagelser”, sade hans advokat till China Aid. Församlingsmedlemmar säger att de lokala tjänstemännen vill ha kyrkans mark för utvecklingsprojekt.

I Sichuanprovinsen fängslades en anställd i en oregistrerad huskyrka den 24 december för att ha organiserat en julsammankomst för församlingsmedlemmarna, trots att han hade informerat Lokala säkerhetspatrullen innan firandet. Hans begäran om omprövning av frihetsberövandet har nekats flera gånger, enligt China Aid.

China Aid har fått rapporter om förföljelse från lokala kyrkor runt om i Kina. Lokal polis stormade en huskyrka i Uiguriska autonoma regionen Xinjiang den 1 januari medan församlingsmedlemmarna firade nyår, och fängslade nio av dem. Myndigheterna vräkte en liten huskyrka i Xincheng, Shandongprovinsen. Julfirande i Anhui-provinsen avbröts av polis och några medlemmar fängslades godtyckligt, rapporterade en församlingsmedlem.

I Peking togs en huskyrkomedlem från sitt hem och sattes i husarrest på en annan plats. När hans vänner försökte ta mat och medicin till honom på fredagen greps femton av dem.

Ett huskyrka i Guangzhou i Guangdongprovinsen rapporterade till China Aid att polisen har stört kyrkans sammankomster två gånger i veckan sedan i början av januari, medan kristna i centrala Henanprovinsen säger att de är rädda för att delta i mötena i kyrkan eftersom flera lokala statliga myndigheter har trakassera dem.

”Chefen för Byrån för religionsfrågor ”driver” kyrkan på ett alltmer uppseendeväckande sätt och bryr sig inte ens om att få det att verka korrekt. Enda syftet med deras arbete verkar vara att ”förslava” vår kyrka (tyvärr med stor framgång) genom att tvinga våra biskopar och präster att förråda sitt samvete, sin tro”, sade kardinal Joseph Zen, biskop emeritus i Hongkong, när han uttryckte sin oro över situationen för katolikerna i Kina till AsiaNews, en publikation från Vatikanen.

via Kristna hårt attackerade över hela Kina

   Mer i detta ämne

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.