Coral Castle har stenblock större än i pyramiderna

15 februari, 2014 kl. 07:19 | Publicerat i Kultur, Lustiga fenomen :-) | Lämna en kommentar

Paul Darin
Epoch Times

Den som besöker Coral Castle i Florida möter en fantasiträdgård med huggna stenar och block som väger tiotals ton vardera. Men det mystiska med trädgården är inte själva blocken utan hur de höggs ut och sattes på plats.

Bedriften utfördes helt och hållet av en person, Edward Leedskalnin, som högg ut, transporterade och satte alla stenar och block på plats utan hjälp av moderna maskiner. Han använde bara handverktyg som köpts på ett skrotupplag. Blocken är utskurna och placerade med noggrann precision och fixerade utan murbruk.

Leedskalnin föddes i Litauen den 10 augusti 1887. Han var en tyst, reserverad person, bara lite drygt 150 cm lång och vägde cirka 45 kg . På något vis lyckades han hugga ut och skulptera mer än 1100 ton berg, transportera stenarna 16 km och sätta dem på plats endast med hjälp av ett enkelt trästativ, en lånad traktor och en lastbil.

Han utförde allt arbete på nätterna mellan midnatt och klockan 06.00, enligt dokumentären Mystery at Coral Castle. När någon försökte ta en titt på hans arbete så ställde han sig upp i sitt vakttorn och ropade: ”Jag kommer att fortsätta arbeta när ni har gått härifrån”.

Folk kunde se att stenarna förflyttades på landsvägen, men ingen såg någonsin Leedskalnin flytta, lyfta eller sätta något av blocken på plats. De enda vittnena är två barn som ska ha sett Leedskalnin ”sväva” blocken på plats likt ballonger. Den mystiske mannen var också känd för sina utförliga teorier om magnetism.

Murarna i Coral Castle väger 2 000 kilo per kubikmeter. Varje sektion är 1,5 meter hög, 1,20 meter bred och 0,9 meter tjock, enligt Coral Castle Museum. Det största blocket väger ungefär 30 ton och är dubbelt så stort som något av blocken i pyramiderna, enligt dokumentären In Search of Coral Castle.

En annan anmärkningsvärd sak är en nio ton tung svängdörr av sten som man kan röra på med mycket liten kraft – ett barn kan enkelt öppna den. En rest obelisk som väger 28 ton är ett annat mysterium, liksom en huggen månskära av sten som sitter uppe på en sex meter hög mur.

Inspirationen till Coral Castle kom från olycklig kärleks. När Leedskalnin var 26 års gammal var han förlovad med en kvinna som lämnade honom dagen innan de skulle gifta sig. Leedskalnin svor på att han skulle skapa en byggnad som en symbol för sin kärlek till henne.

Stenen bröts nära Leedskalnins tidigare hem i Florida City. När ett växande bostadsområde hotade hans privatliv och konstruktionens avskildhet flyttade han under loppet av tre år hela anläggningen.

Leedskalnin påbörjade sitt projekt omkring 1923 och avslutade det omkring 1951. Från 1940-talet och fram till sin död i december 1951 tog han 10 cent i inträde för besökare till hans slott och trädgård.

via Coral Castle har stenblock större än i pyramiderna

Mer i detta ämne:

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.