Mystiskt vikingasvärd tillverkat med teknologi från framtiden?

16 februari, 2014 kl. 09:24 | Publicerat i arkeologi, Kultur, Teknik, Vetenskap | Lämna en kommentar

Tara MacIsaac
Epoch Times

Vikingasvärdet Ulfberth tillverkades av så ren metall att arkeologerna är förbluffade. Sådan teknologi tros inte ha uppfunnits förrän 800 år efter att svärdet tillverkades, under den industriella revolutionen.

Omkring 170 Ulfberth-svärd har hittats och daterats till mellan 800 e Kr till 1 000 e Kr. I en dokumentär på Nova/National Geographic med titeln ”Secrets of the Viking Sword”, som visades första gången 2012, studerades svärdens metallurgiska sammansättning.

När järn smids måste malmen hettas upp till cirka 1 600 grader för att den ska bli flytande, då kan smeden avlägsna orenheter (slagg). Kol blandas också i för att göra det spröda järnet starkare. Med medeltida teknologi kunde man inte hetta upp järn till så hög temperatur. Således avlägsnades slaggen istället genom att man bankade bort den – en mycket mindre effektiv metod.

Ulfberth-svärden innehåller nästan ingen slagg alls och har tre gånger så hög kolhalt som annan metall från den tiden. Det tillverkades av en metall som kallas ”degelstål”.

Man tror att de smältugnar som uppfanns under den industriella revolutionen var de första tekniska hjälpmedlen för att hetta upp järn i den här utsträckningen.

Smeden Richard Furrer från Wisconsin i USA talade med Nova om svårigheterna med att skapa ett sådant svärd. Furrer beskrivs i dokumentären som en av få människor på planeten som har den kunskap som krävs för att försöka återskapa Ulfberth-svärdet.


”Att göra det rätt
är det mest komplicerade jag kan tänka mig”, sade han.

Han menade att den som tillverkade Ulfberth-svärden måste ha ansetts besitta magiska krafter. ”Att kunna tillverka ett vapen av jord är något rätt mäktigt”, sade han. Att skapa ett vapen som kunde böjas utan att gå sönder, förbli skarpt och väga så lite måste ha ansetts som övernaturligt.

Furrer arbetade noggrant och kontinuerligt i flera dagar för att smida ett liknande svärd. Han använde medeltida teknologi och minsta misstag kunde ha fått svärdet att bli till ett stycke skräpmetall. När han meddelade sin framgång tycktes han mer lättad än glad.

Möjligen kom materialet och kunnandet från Mellanöstern. Handelsrutten till Volga mellan vikingarnas boplatser och Mellanöstern öppnade ungefär samtidigt som Ulfberth-svärden dök upp och stängdes när de sista Ulfberth-svärden tillverkades.

via Mystiskt vikingasvärd tillverkat med teknologi från framtiden?

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.