Nya anläggningar ersätter arbetslägren i Kina

21 februari, 2014 kl. 11:25 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle, slavarbetsläger | Lämna en kommentar

Lu Chen
Epoch Times

Trots att det ökända arbetslägersystemet i Kina i praktiken har lagts ner i större delen av landet så utsätts ett stort antal kinesiska medborgare fortfarande för utomrättsliga frihetsberövanden och tortyr.

En av de nya, legalt tveksamma inrättningar som har dykt upp för dem som kommunistpartiet anser vara asociala element – exempelvis äldre människor som söker sin rätt hos regeringen efter att deras hus har rivits – kallas för ”disciplincenter”.

Det fullständiga namnet på en av de inrättningarna som avslöjats på internet nyligen är ”Utbildnings- och disciplincenter för onormalt rättssökande”. Det ligger i Wolongdistriktet i staden Nanyang, i Henanprovinsen i centrala Kina.

Att söka sin rätt, att petitionera, innebär att man försöker få tag i myndigheter på högre nivå för att lösa orättvisor som tjänstemän på lägre nivå har utsatt en för, och som det juridiska systemet inte har kunnat eller velat göra något åt.

– Det är ett nytt slags arbetsläger, sade Yang Jinfen, en internetanvändare som postade en bild på inrättningen i Nanyang.

– Man håller petitionärer illegalt frihetsberövade. Min mamma, Zhang Fengmei, som är nästan 70 år gammal, har hållits där sedan den 4 februari, utan någon rättslig process.

Bilden och meddelandet postades först på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, och togs sedan ner.

Yang sade att hennes mor först hade låsts in där under 10 dagar i januari.

– De höll min mamma fången i ett väldigt litet rum utan säng. De gav henne bara en filt och lät henne sova på golvet. De håller dig där så länge de vill. Det är samma sak med arbetsläger och svarta fängelser. De lokala myndigheternas företrädare beter sig som banditer, sade hon i en telefonintervju med Epoch Times.

Lokala kommunistpartikadrer agerar utifrån ett system av uppmuntran och bestraffning som bestämts av dem som befinner sig högre upp i systemet.

– Lokalregeringen fruktar att om min mamma åker till Peking för att söka sin rätt så kommer det att utgöra en fläck på deras politiska karriär, så de låser helt enkelt bara in henne, sade Yang.

Zhang Fengmei, Yangs mor, kräver rättvisa för sin son, som torterades så svårt att han blev invalidiserad under sin tid i fängelse. Sonen, Yang Jinde, var en entreprenör som dömdes till 20 års fängelse 2010 för sex olika brott, bland annat för att ha ”lett en kriminell organisation” och ”stört den sociala ordningen”. Rättssystemet i Kina är ofta korrumperat och många kineser klagar på orättvisa domar.

Myndigheterna undersökte dock inte tortyren av Yang Jinde, utan låste i stället in hans mor.

I disciplincentret sägs petitionärerna utsättas för ”åtgärder, varningar och utbildande övertalning dygnet runt”, enligt en av den lokala regeringens webbsidor.

Men enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua erkände en tjänsteman på den statliga byrån för brev och besök, den myndighet som är ansvarig för petitionärerna, att dessa disciplincentra ”inte möter de krav som är uppställda i lagen”. Tjänstemannen ville inte avslöja sitt namn.

Yang Jinfen, vars mor är inlåst, sade:

– Min mor vill bara att hennes son ska bli frisk.

via Nya anläggningar ersätter arbetslägren i Kina

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.