Finns det fler än ett universum?

7 mars, 2014 kl. 09:39 | Publicerat i Vetenskap | Lämna en kommentar

Tara MacIsaac
Epoch Times

Universum är antingen ändligt, eller så är det oändligt. Om det är oändligt så innebär det enligt fysikern Brian Greene att det högst sannolikt existerar parallella universa.

Han använde en metafor när han förklarade det i den amerikanska radiokanalen NPR.

Föreställ er universum som en kortlek.

”Om man blandar kortleken så kan det bli en mängd ordningsföljder”, sade Greene. ”Om man blandar leken tillräckligt många gånger så måste ordningsföljden upprepas. I ett oändligt universum, och med ett ändligt antal sammansättningar av materian, måste på liknande sätt antalet sätt som materian kan ordnas upprepas.”

Han sade att många teoretiker tar seriöst på möjligheten att det finns flera universa och de studerar det från olika synvinklar. Här är några olika teorier:

1. Unversum-bubblor

Kosmologen Alexander Vilenkin på Tufts University menar att det kan ha börjat blåsas upp fickor i rymden efter Big Bang, vilket har skapat isolerade ”universum-bubblor”.

Vår bubbla slutade blåsas upp vilket skapade vissa förutsättningar här i vårt universum. Andra universa fortsätter dock att blåsas upp och får helt annorlunda fysiska egenskaper jämfört med egenskaperna i det universum vi observerar, enligt Vilenkins teori.

2. Vårt universum är ett hologram projicerat från ett annat universum

Strängteorin ser universum som en värld av mycket tunna, vibrerande strängar. De här strängarna skapar den dragningskraft som för närvarande förstås som gravitation. Strängvärldarna ses som hologram som projiceras från ett kosmos i en lägre dimension, ett som är enklare, plattare och utan gravitation.

Se vidare Epoch Times artikel ”Är universum ett hologram?”: http://www.epochtimes.se/articles/2013/12/26/26239.html

3. Enormt tomrum i rymden kan vara kopplat till ett annat universum enligt fysiker

Ett tomrum i rymden en miljard ljusår bort förbluffade forskarna när det upptäcktes 2007. Sedan upptäcktes ett nytt tomrum 3,5 miljarder ljusår bort 2009. De här tomrummen kan inte förklaras med vår nuvarande förståelse kring universums struktur och evolution. Tomrum av den här storleken kan inte ha bildats under den tid som förflutit sedan Big Bang utan skulle ha krävt mycket mer tid för att bildas.

Laura Mersini Houghton teoretisk fysiker och docent vid University of North Carolina, sade till New Scientist: ”Det är det omisskännliga avtrycket från ett annat universum som ligger bortom vårt eget.” Hon säger att kvantsammanflätning mellan vårt universum och ett annat lämnade kvar ett tomrum när dessa båda universum separerades.

Se vidare Epoch Times artikel ”Kolossalt hål i rymden kan vara länken till ett universum bortom vårt eget”: http://www.epochtimes.se/articles/2014/01/31/26403.html

4. Parallella universa som skulle kunna kollidera

Big Bang, som är den allmänt rådande teorin om universums ursprung, kan ha orsakats av två tredimensionella universa som kolliderade i en annan dimension. Big bang kan ha varit en av flera big bang – skapelsen av universum kan vara cyklisk – enligt Paul Steinhardt, professor i fysik på Princeton University, och Neil Turok, chef på Perimeter Institute i Ontario i Kanada.

Deras teori är delvis baserad på teorin om supersträngar. De citeras i beskrivningen till deras bok, ”Endless Universe Beyond the Big Bang”: [Vi] menar att det som anses vara ögonblicket för skapelsen bara var en del av en oändlig cykel av enorma kollisioner mellan vårt universum och en parallell värld.”

via Finns det fler än ett universum?

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.