”Kinesisk dröm” blev en mardröm för mänskliga rättigheter

8 mars, 2014 kl. 07:47 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Carol Wickenkamp
Epoch Times

Förra året var det värsta för mänskliga rättigheter i Kina sedan åtminstone 2008, enligt den årliga rapporten från organisationen Chinese Human Rights Defenders CHRD. Det nya ledarskapets slogan, ”kinesisk dröm” har i stället blivit en ”mardröm”, står det i rapporten.

”Den kinesiska regeringens attacker mot aktivister under förra året visar hur långt myndigheterna under president Xi Jinping är redo att gå för att trycka ner ett allt mer aktivt och modigt civilsamhälle”, sade Renee Xia, CHRD:s internationella chef.

CHRD pekade på en omfattande attack mot medborgerliga och mänskliga rättigheter över hela linjen under 2013, som innefattade både utvecklingar sedan Xi Jinpings regim tog över makten och redan pågående människorättsproblem.

Angreppet på Nya medborgarrörelsen och personer som kräver att tjänstemän avslöjar sina tillgångar riktades mot fredliga sammankomster; nya lagar om ”rykten” riktades mot bloggare och signalerade ökad intolerans mot det fria ordet i media och på nätet, och det utbredda fysiska våldet mot människorättsadvokater tjänade till att förneka rättighetsaktivister laglig representation, enligt rapporten.

Dussintals människorättsaktivister som intervjuades för rapporten påpekade att 2013 var det värsta året för mänskliga rättigheter sedan de hårda kampanjerna i samband med OS 2008. Mer specifikt rapporterade man följande:

Antalet aktivister som greps i fjol var större än något annat år sedan kampanjerna under 1999; antalet gripanden av människorättsaktivister tredubblades jämfört med 2012, över 220 aktivister greps och dussintals har formellt anhållits och ställts inför rätta och antalet ”försvinnanden” tredubblades också jämfört med 2012.

Trots det mycket omtalade avskaffandet av systemet med ”omskolning genom arbete” så identifierade CHRD hur andra utomrättsliga metoder att hålla folk fängslade har dykt upp, bland annat ökat användande av ”svarta fängelser”.

Trots att Xi Jinping, partiets ledare, lovat att rensa ut korruptionen ur kommunistpartiet på alla nivåer, så har aktivister som begärt att högt uppsatta tjänstemän deklarerar sina personliga tillgångar snabbt gripits. Aktivister som ses som ledare för den här rörelsen åtalades för att ha ”samlat en folkmassa för att störa ordningen på allmän plats” och andra liknande termer som döljer de här gripandenas politiska natur.

Rättighetsaktivister inom Nya medborgarrörelsen, en löst sammansatt grupp som vill ha politiska, juridiska och sociala reformer, greps, åtalades och fick stränga straff. Det mest uppmärksammade var den respekterade juridikprofessorn Xu Zhiyong som åtalades och dömdes till fyra års fängelse.

Regimen klargjorde i ett internt PM under året, Dokument 9, att diskussionen om ”västerländska ideal” såsom universella värden, demokrati och mänskliga rättigheter inte skulle tolereras.  Aktivister som förespråkar lagstyre, konstitutionell demokrati och pressfrihet angreps.

Politisk förföljelse och förtryck de etniska minoritetsregionerna ökade, och i Tibet och Xinjiang skruvades säkerhetsåtgärderna till ytterligare, och mer våld förekom, enligt rapporten.

CHRD påpekade även att ledarskapet inte har ratificerat den internationella standarden för mänskliga rättigheter, såsom FN:s konvention om civila och politiska rättigheter, ICCPR, trots upprepade löften att göra det. Gruppen uppmanade den kinesiska regimen att hålla sitt löfte till det internationella samfundet att ”främja och skydda mänskliga rättigheter och fundamentala friheter”.

via ”Kinesisk dröm” blev en mardröm för mänskliga rättigheter

 Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.