Kinesisk mikrobloggare inför rätta för ”ryktesspridning” enligt kontroversiell lag

16 april, 2014 kl. 09:25 | Publicerat i censur, förföljelsen av oliktänkande, IT, Telekom och Media, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar

Epoch Times

Den redan ökända lagen som förbjuder ”ryktesspridning” på internet i Kina prövas nu för första gången rättsligt. Det är mikrobloggaren Qin Zhihui som åtalas för ”förtal” och för att ”skada samhället”. Målet har dock lett till mycket kritik på nätet mot den här lagen, som många anser existerar bara för att förhindra att information som är obekväm för regimen sprids.

Qin, som kallas ”Qin Huohuo” på nätet greps i augusti förra året av polisen i Peking för att ha spridit ”icke sanningsenlig information” på sociala medier. Qin har erkänt åtalspunkterna.

Kommentatorer gör dock gällande att det inte är sanningen som det Kinesiska kommunistpartiet värnar om, utan att få bort obekväma kommentarer om korruption och andra sociala problem från nätet.

– Myndigheterna missbrukar faktiskt sin makt för att nå målet att rensa och styra internet, sade den USA-baserade kinesiske medieforskaren Wen Yuchao.

Qin greps efter att regimen hade meddelat sin avsikt att ”fundamentalt utrota internetrykten”. Bland annat införde man en regel som säger att den som postar ”falsk information”, som sedan ses av över 5 000 personer eller sprids vidare mer än 500 gånger kan åtalas, beroende på vilken påverkan det hela har haft på samhället.

Qin ska enligt åklagaren ha postat mer än 3 000 ”rykten” på nätet som fått mycket uppmärksamhet och lett till negativa kommentarer om regeringen, ”vilket allvarligt skadat samhället”.

Bland det som Qin har spridit, och som åklagarsidan hävdar är falskt, är att regimen gav 200 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) i kompensation, men bara till utländska offer, i en kinesisk tågolycka 2011. Han har även anklagat välkända offentliga personer för korruption, som till exempel medieentreprenören Yang Lan.

Inga personer har dock stämt Qin, utan det är åklagarmyndigheten som direkt åtalar honom för ”förtal” och för att ”skada samhället”. Men enligt kinesisk lag kan en regering inte utsättas för förtal, som i fallet med järnvägsolyckan. Och att ”skada samhället” innebär enligt lagen att man orsakar direkt skada. Här kan det högst handla om indirekt skada.

– Om Qin Huohuo levde i ett demokratiskt land skulle han så klart kunna bli stämd och få betala ersättning och be om ursäkt, men det vore omöjligt för staten att åtala någon som honom, sade Wen Yuchao.

Qin har inte bara erkänt sin skuld, utan även offentligt uttryckt sin ånger och tackat samhället, domstolen, polisen, medier, sina föräldrar och andra, vilket statliga medier har gett stor uppmärksamhet. Detta tros vara ett sätt att försöka få ett mildare straff.

”Det är helt och hållet mitt fel att jag står här idag. Jag hoppas att mitt fall kan tjäna som en varning till andra att inte göra sådana dumma saker som jag har gjort”, sade han i sitt uttalande inför rätten.

Wen Yunchao menar att Qin inte hade något val med tanke på den press han befann sig under.

– Dessutom behövde myndigheterna att Qin visade upp en sådan attityd för att visa hur framgångsrik deras kampanj mot internet har varit, sade han.

På internet har dock många pekat på att de kinesiska myndigheterna regelbundet sprider falsk information utan att straffas. Som exempel nämndes att statsledningen i Lanzhou förklarat att vattnet i staden var säkert att dricka trots att det innehöll mer än 20 gånger så mycket bensen som är tillåtet, och att man regelbundet ljuger om dödssiffror i epidemier och olyckor.

Två kommentarer som fick stor spridning löd: ”Lagen tjänar bara dem med makt”, och ”Regeringen får sprida rykten, men inte folket”.

Rapportering av Lu Chen.

via Kinesisk mikrobloggare inför rätta för ”ryktesspridning” enligt kontroversiell lag

 

   Mer i detta ämne

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.