Honung bästa vapnet mot antibiotikaresistens

26 april, 2014 kl. 07:39 | Publicerat i hälsa, Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar

Susanne Larsson
Epoch Times

I tusentals år har människan njutit av den förföriskt söta honungen. Känd för att lindra halsont och läka sår har gett honungen en självklar plats inom folkmedicinen. Nu har forskare på allvar fått upp ögonen för honungens viktiga betydelse när det gäller att bekämpa infektioner och de nya rönen har nyligen presenterats vid en stor vetenskapskonferens i USA.

Antibiotikaresistens är ett globalt växande hot mot mänskligheten. Alltför flitig användning av antibiotika har medfört att många bakterier har utvecklat resistens mot antibiotika, vilket är en av orsakerna till den oroande utvecklingen.

Kanske kan honungen vara lösningen, hoppas forskarna som undersökt honungens effekt i bekämpandet av infektioner. De nya rönen har presenterats vid en konferens vid American Chemical Society som ägde rum i Dallas i mars.

”Den unika egenskapen i honungen ligger i dess förmåga att bekämpa infektioner på flera nivåer, vilket gör det svårare för bakterier att utveckla resistens ”, säger fil.dr Susan M. Meschwitz, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Honungen innehåller en kombination av vapen mot infektioner, bland annat väteperoxid, surhet, osmotisk effekt, hög koncentration av socker och polyfenoler, vilka alla bidrar till att aktivt döda bakterieceller förklarar hon.

Den osmotiska effekten kommer sig av den höga koncentrationen av socker i honungen som drar vatten från bakteriecellerna vilket torkar ut dem och dödar dem.

Dessutom har flera studier visat att honung förhindrar uppkomsten av biofilm, det vill säga ansamling av slemmiga sjukdomsalstrande mikroorganismer.

Honung har dessutom visat sig ha andra positiva egenskaper när det gäller att bekämpa infektioner. Exempelvis är den full av hälsobefrämjande polyfenoler* eller antioxidanter.

Förutom att bekämpa bakterier har honungen även effekt mot virus och svamp, vilket gör honungen överlägsen konventionell antibiotika.

En annan fördel med honung är att till skillnad från konventionell antibiotika, attackerar den inte bakteriernas väsentliga tillväxtprocesser. Problemet med denna typ av inriktning, vilket är grunden för konventionell antibiotika, är att det resulterar i att bakterierna bygger upp resistens mot läkemedlen.

Tillsammans med sina forskarkollegor har Meschwitz även mätt halten av antioxidanternas aktivitet i honung.

”Vi har separerat och identifierat de olika antioxidantiska polyfenolföreningarna. I våra antibakteriella studier har vi testat honungens aktivitet mot bland annat E. coli, Staphylococcus aureus och Pseudomonas aeruginosa.

*Polyfenoler är en typ av fytokemikalier med högt antioxidantskydd.

via Honung bästa vapnet mot antibiotikaresistens

Mer i detta ämne:

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.