Brottssyndikat bakom livsmedelsbedrägerier

7 maj, 2014 kl. 09:37 | Publicerat i hälsa, Kropp & Sinne, Mat, Samhälle | Lämna en kommentar

Epoch Times Sverige

Utkastet till en EU-rapport säger att allt mer sofistikerad teknik används för att förfalska mat.

Det ökade kriminella intresset för livsmedelssektorn beror, enligt rapporten, på obefintlig tillsyn och låga straff i kombination med stora förtjänster i att sälja undermåliga varor som prima varor.

Brottssyndikat har blivit allt skickligare på att använda ny teknik för att förfalska livsmedel, säger experter på området.

Enligt EU-kommittén
för miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet är olivolja (jungfruolja) mest i riskzonen för bedrägerier, i synnerhet från italienska brottssyndikat. Andra livsmedel som lockar den organiserade brottsligheten är fisk, mjölk, honung och kryddor, särskilt saffran.

Kommittén är oroad över att livsmedelsbedrägerier är ”en växande trend som återspeglar en strukturell svaghet i livsmedelskedjan”, skriver The Guardian.

Ett rapportutkast gör gällande att de senaste fallen av matbedrägerier rör produkter där viktiga ingredienser har ersatts av billigare alternativ. Felaktigt angivna djurarter i köttprodukter, fel vikt, icke ekologiska livsmedel säljs som ekologiska. Det förekommer att odlad fisk säljs som viltfångad, felaktig ursprungsmärkning och försäljning av varor som passerat sitt bäst före-datum.

Enligt Hillary Ross, brittisk advokat som är specialiserad på säkerhetsfrågor kring livsmedel, blir brottssyndikaten allt bättre på att hitta nya produkter att förfalska.

”När det gäller brottslig verksamhet är de geniala. Om en sak upptäcks går de bara vidare till en annan, sade Ross enligt Guardian.

Stuart Shotton, vars företag Foodchain Europe ger råd om matsäkerhet, sade att mjölkskandalen i Kina där många kinesiska spädbarn blev allvarligt sjuka och dog, har visat hur smarta livsmedelsbrottslingar är i användningen av teknik för att lura tillsynsmyndigheter.

”Någon var smart nog att räkna ut att de testar mjölkkvaliteten genom proteinhalten och att man mäter proteinet genom att titta på mängden kväve som produceras. Då kom de på att melamin är en utmärkt källa. Sådant händer inte av en slump, någon har ansträngt sig för att tänka ut det”, sade han enligt Guardian.

Enligt Jenny Morris från det brittiska hälsoministeriet innebär de nya hoten mot våra livsmedel att myndigheterna måste hitta nya arbetsmetoder. Han sade till tidningen:

”Vi måste tänka som en brottsling, vet man att kriminella letar efter produkter där det finns möjlighet att tjäna maximalt med pengar måste vi också leta efter dessa produkter för att veta vilka det är.”

via Brottssyndikat bakom livsmedelsbedrägerier

   Mer i detta ämne

 

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.