Var finns våra tankar?

8 maj, 2014 kl. 09:13 | Publicerat i Andlighet, Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar

Tara MacIsaac
Epoch Times

Filosoferna har i långa tider undrat hur kropp och själ förhåller sig till varandra, och den moderna fysiken ansluter sig till debatten. Det finns flera olika teorier om var eller på vilket sätt våra tankar existerar fysiskt.

Är internet noosfären?

Teilhard de Chardin, en jesuitisk präst och paleontolog, skrev om en konceptuell ”noosfär” under första hälften av 1900-talet. Han predikade att det i ett framtida stadium i mänsklighetens utveckling skulle utvecklas ett membran där våra kollektiva tankar och upplevelser skulle omsluta världen.

Många har gjort en koppling mellan De Chardins noosfär och internet. Skulle internet kunna betraktas som en värld där vårt kollektiva medvetande existerar?

Tankar existerar i andra fysiska dimensioner

Bernard Carr, professor i matematik och astronomi på Queen Mary University of London, säger att vårt medvetande interagerar med andra dimensioner. Albert Einstein menade att det finns minst fyra dimensioner. Den fjärde dimensionen är tid, eller rumtid, eftersom Einstein hävdade att rum och tid inte kan åtskiljas.

Carr menar att våra fysiska sensorer bara visar oss ett tredimensionellt universum, trots att det faktiskt finns minst fyra dimensioner. Det som existerar i högre dimensioner är existenser som vi inte kan nå med våra fysiska sinnen. Han hävdar att sådana existenser fortfarande måste ha en typ av rum att existera i.

”De enda ickefysiska existenserna i universum av vilka vi har någon slags erfarenhet är de mentala, och … existensen av paranormala fenomen tyder på att de mentala existenserna måste existera i någon form av rum”, skriver Carr.

Läs mer om Carrs teorier: ”Astronom menar att andliga fenomen existerar i andra dimensioner”

Sträcker sig vår tankar bortom tiden?

Dean Radin, filosofie doktor, har gjort studier på hur våra tankar kan ha en effekt på den fysiska verkligheten, men kanske inte i nuet eller i framtiden. Det är möjligt att våra tankar i framtiden påverkar vår tidigare verklighet, menar han.

Radin är chefsforskare på Institutet för noetisk vetenskap, en ideell organisation grundad av Apollo 14-astronauten Edgar Mitchell som ägnar sig åt forskning kring medvetandet. Radin är också lektor på avdelningen för psykologi på Sonona State University och har haft befattningar bland annat på Princeton University och på flera tankesmedjor i Silicon Valley.

Han har testat förmågan hos mänskliga tankar att påverka den fysiska verkligheten med hjälp av en slumptalsgenerator. Han är inte den ende forskaren som har använt slumptalsgeneratorer för att testa interaktionen mellan kropp och sinne. Det han har fokuserat på är emellertid förmågan ha framtida tankar att påverka det förflutna.

De flesta testerna med slumptalsgeneratorer fokuserar på en orsak-verkanmodell som ligger framåt i tiden. En person har en avsikt och den förväntas påverka det framtida genererade resultatet. Radin öppnade i sitt experiment för tanken att en framtida avsikt kan påverka tidigare resultat och fann att ”de observerade resultaten bättre kan modelleras som en process som går bakåt i tiden från ett framtida ’mål’, snarare än som en mer komplex process som går framåt i tiden för att nå målet”, enligt den artikel han publicerade i Journal of Scientific Exploration 2006

”Vissa former av uppenbar interaktion mellan kropp och sinne kan involvera en process som är mer förenlig med retrokausalitet från framtiden än med orsaksmässiga ’knuffar’ från nuet.”

Stora avstånd mellan partiklar

William A. Tiller, professor emeritus på Stanford University, har teorin att våra tankar kan ha en fysisk effekt på en ”ny nivå av substans … som tycks vara verksam i det fysiska vakuumet (den tomma rymden mellan elementarpartiklarna som våra normala elektriska atomer och molekyler är uppbyggda av).”

Han säger att han har kunnat mäta denna hittills osynliga substans, men bara när den interagerar med de substanser vi normalt mäter. Den här interaktionen tycks inträffa när den stimuleras av mänsklig avsikt, vilket tyder på att våra tankar existerar fysiskt i den här världen.

Läs mer om Tillers teorier: ”Det mänskliga medvetandet påverkar mer än vi tror (video)”

via Var finns våra tankar?

   Mer i detta ämne

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.