Kinesisk konst uppmärksammades på Art Nordic 2014 i Köpenhamn

13 maj, 2014 kl. 13:58 | Publicerat i Andlighet, Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, Kultur, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter:

Kat Piper
Epoch Times

The Art of Zhen Shan Ren (Sanningens, Godhetens och Tålamodets Konst) International Exhibition var det viktigaste inslaget i 2014 års Art Nordic, den största konstmässan i Skandinavien, den här helgen.

Det är en stark skildring av Falun Gong, även kallad Falun Dafa, en qigong-metod som har vuxit runt om i världen i miljontal sedan 1992. Utställningen visade 36 konstverk på Øksnehallen i centrala Köpenhamn mellan 9-11 maj.

Sedan 1999 har det kinesiska kommunistpartiet förföljt Falun Gong-utövare, som även kallas kultiverare, med desinformation, arresteringar, fängslanden och tortyr. Konstnärskollektivet består av sjutton konstnärer, alla utom en av dem är av kinesisk härkomst, och de kommunicerar den universella synen på Falun Gong liksom förföljelsen som de alla personligen upplevt.

”Kultiverare ser på frågor ur ett djupt perspektiv” har Zhang Kunlun, skulptör och målare som grundade utställningen 2003, sagt ”och inspirationen flödar som en fontän”.

”Som konstnärer har vi en plikt att presentera denna fantastiska period av mänsklighetens historia för framtiden.”

Samtidigt som hela världen hade ögonen riktade mot Danmark under Eurovisionsfestivalen samma helg, uttalade sig Art Nordics Boi Wynsch om konstutställningen.

– I konstvärlden upplever man ofta en motvilja att hantera det direkta sambandet mellan konst och den verkliga världen.

– Det här är inte på något sätt en motvilja som dessa sjutton konstnärer besitter. De banar en väg som mycket få konstnärer har möjlighet att följa; de använder sin konst för att kommunicera en gripande, skrämmande och övertygande bild av den verklighet som de själva har upplevt – en som många Falun Gong-utövare fortfarande upplever i Kina i dag.

– Detta gör deras konst mycket annorlunda från den konst som normalt produceras i Skandinavien och för mig är det ännu mer spännande att presentera den på Art Nordic, sade han.

De sjutton konstnärers individuella bakgrunder är mycket olika, men alla delar ambitionen att uttrycka – trots de återkommande tragiska temat för alla deras konstverk – Sanning, Godhet och Tålamod som är det väsentliga för utövandet av Falun Gong.

Samtliga konstverk, utom en skulptur av en Buddha, är realistiska oljemålningar, en stil som valts av konstnärerna eftersom dess enkelhet och tillgänglighet låter dem kommunicera berättelserna de vill förmedla till sin publik. Utställningen är centrerad kring sju teman, bland annat Kultiveringens glädje, Förföljelsen i Kina och Fredligt motstånd.

Den första utställningen ägde rum på The National Art Club i New York år 2004. Bland artisterna finns namn som Xiaoping Chen, Xiqiang Dong, Kathy Gillis, Yuan Li, Daci Shen, Weixing Wang och Kunlun Zhang.

Utställningen är ett nära samarbete med Föreningen Konst och Kultur i Göteborg, Sverige. Normalt visas utställningen bara på museer men som ett undantag kan den upplevas i Danmark som en del av konstmässan. NTD Nordic är sponsor till utställningen.

Art Nordic erbjuder 5 000 kvadratmeter konst från 200 olika konstnärer, inklusive fler än 60 från Sverige, som alla redan har förkvalificerat sig för konstmässan inom kategorierna bildkonst, keramik, skulpturer, foto, glas och prydnadskonst. Mässan väntades dra en publik på 12 000-15 000 personer.

Läs mer om Art Nordic, The Art of Zhen Shan Ren, och de andra konstnärerna på art-nordic.dk och om The Art of Zhen Shan Ren International Exhibition på www.zsr-art.org.uk/. 

Tilläggsrapportering av Damian Robin   

via Kinesisk konst uppmärksammades på Art Nordic 2014 i Köpenhamn

 Mer i detta ämne:

 

Art Nordic præsenterer: The Art of Zhen Shan Ren

Skandinaviens største kunstmesse Art Nordic præsenterede i weekenden det eksklusive kunstnerkollektiv The Art of Zhen Shan Ren. Siden 1999 har Kommunistpartiet i Kina forfulgt udøvere af Falun Gong, hvilket har affødt arrestationer, fængslinger og tortur. De sytten kunstnere fra The Art of Zhen Shan Ren har alle oplevet dette på egen krop og formidler denne virkelighed gennem deres kunst.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.