Kinesiska advokater lovar stödja varandra i kampen mot regimens förföljelse

9 juni, 2014 kl. 11:43 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,


….
NTD Television

Det kinesiska kommunistpartiet har en lång historia av att förfölja advokater som kämpar för rättvisa. Som ett svar på detta har över 40 advokater nyligen skrivit under en ”avsiktsförklaring om ömsesidigt stöd”. Tanken är att de alla ska gå samman och hjälpa den av deras kollegor som utsätts för förföljelse av myndigheterna.

Advokater i Kina som driver fall som regimen inte vill veta av kidnappas, utsätts för våld, fängslas och blir av med sina licenser. Två av de kändare fallen är Gao Zhisheng och Xu Zhiyong. Det brev som de drygt 40 advokaterna skrev under fungerar enligt principen att den som hjälper andra själv får hjälp, och att man håller samvetets röst levande. Brevet uppmanar alla kinesiska advokater att skriva på av egen fri vilja. Om någon som har skrivit på blir av med sitt jobb, sin frihet eller sin advokatlicens på grund av politisk förföljelse, eller grips och döms, ska de andra advokaterna hjälpa hans eller hennes familj.

– Advokater som Liu Shihui, Tang Jingling och Chang Boyang sitter gripna för närvarande. Deras familjer har sannolikt många svårigheter. När en advokat har problem eller grips kan familjen få problem att klara av levnadskostnader och barnens skolavgifter, sade Chen Jiangang, en advokat från advokatfirman Yingke till NTD.

Inför 25-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg grep kinesiska myndigheter massor av petitionärer och dissidenter, inklusive många rättighetsadvokater.

Den 1 juni greps den kinesiske advokaten Liu Shihui och behandlades brutalt av polisen i Guangzhou. Innan dess, den 13 maj, hade Liu gripits av myndigheterna i Shanghai för ”störande av den allmänna ordningen”.

Den 16 maj greps advokaten Tang Jingling i Guangdong för att ha ”startat bråk och provocerat fram oroligheter”. Polisen i Baiyunshandistriktet i Guangzhou beslagtog även hans ägodelar.

På kvällen den 27 maj fördes även rättighetsadvokaten Chang Boyang i Henanprovinsen bort av polisen. Även advokaten Ji Laisong i Zhengzhou greps.

Sui Muqing, advokat i Guangzhou kommenterade situationen:

– I nuläget är klimatet för advokater mycket dålig. Var och en av oss måste när som helst vara beredda på att när som helst bli gripen. Man vet aldrig varför man grips. Inte ens vi advokater vet hur kommunistpartiet resonerar när de griper någon enligt lagen, sade han.

Sui sade att kommunistpartiet hävdade att Chang Boyang och Ji Laisong samlade ihop människor under förevändning att de skulle äta tillsammans. För detta greps de för att ha ”stört den allmänna ordningen”. Sui sade att han finner det omöjligt att förstå hur de kunde störa den allmänna ordningen genom att bara äta middag ihop.

– Det spelar ingen roll om lagen är bra eller dålig, kommunistpartiet har totalt ignorerat lagen när de har agerat. Förr i tiden tror jag att de i alla fall försökte iscensätta något. Nu försöker de inte ens koka ihop någon bluff, sade han.

I mars greps och torterades de fyra kinesiska advokaterna Jiang Tianyong, Wang Cheng, Zhang Junjie och Tang Jitian vid ett hjärntvättscenter i Heilongjiangprovinsen där de hade försökt få träffa sina klienter, Falun Gong-utövare, som hölls illegalt inspärrade där. Advokaterna fick sammanlagt 24 ben brutna av polisens misshandel.

Enligt Pekingadvokaten Wang Yu har Kina en justitiebyrå och ett advokatsamfund. När advokater är i fara ska dessa kontor erbjuda nödvändig assistans, men vad de i stället gör är att hjälpa kommunistpartiets säkerhetsapparat, åklagarmyndighet och domstolar med att förtrycka advokater.

– Kommunistpartiets årliga bedömning av advokater handlar bara om att förtrycka rättighetsadvokater. Jag hoppas att det internationella samfundet ger mer uppmärksamhet åt hur kommunistpartiet pressar kinesiska advokater med den här årliga bedömningen, sa han.

2005 drog myndigheterna in licensen för den berömde advokaten Gao Zhisheng efter att han skrev ett öppet brev där han krävde att Falun Gong-utövares lagliga rättigheter skulle skyddas. Hans  advokatbyrå tvingades att stänga. Gao greps senare, dömdes till fängelse och utsattes för brutal tortyr.

En annan berömd kinesisk rättighetsadvokat, Xu Zhiyong, har också gripits många gånger. Xu grundade organisationen Öppna grundlagsinitiativet och Nya medborgarrörelsen. Hans organisation har förtryckts hårt. Den 22 januari i år dömdes Xu till fyra års fängelse i Peking för att ha ”samlat ihop en folkmassa för att störa den allmänna ordningen”.

via Kinesiska advokater lovar stödja varandra i kampen mot regimens förföljelse

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.