Kinas advokatsamfund sätter munkavle på medlemmarna

28 juni, 2014 kl. 07:00 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,


Epoch Times

Det partistyrda kinesiska advokatsamfundet är på väg att införa regler mot vad man kallar ”olämpligt tal” för sina medlemmar, enligt ett läckt utkast som spridits på internet. Kinesiska advokater har reagerat med bestörtning och vrede på vad de upplever som ännu en attack mot advokater som tar upp känsliga fall, eller på andra sätt förargar regimen. Det är en grupp som förföljts hårt under Xi Jinpings styre.

I utkastet, som läcktes ut på sociala medier av missnöjda advokater den 12 juni, specificeras vad som gäller och vilka straff som väntar dem som bryter mot de nya reglerna. Bland annat får man inte publicera öppna brev ”för att provocera fram protester eller elda upp den allmänna opinionen”. Inte heller får man göra ”extrema eller olämpliga kommentarer för att angripa eller förtala Kinas rättssystem, politiska system eller partiets principer och politik” på internet.

Den här munkavlen kommer sannolikt att få hårdast konsekvenser för de advokater som tar sig an känsliga frågor, såsom förföljelse av religiösa minoriteter, Falun Gong-utövare och demokratiförespråkare i Kina.

Om utkastet går igenom efter att ha setts över kommer de som bryter mot reglerna att tillrättavisas offentligt och i värsta fall uteslutas ur samfundet, vilket innebär att man inte längre kan verka som advokat i Kina.

Det kinesiska advokatsamfundet ansvarar för alla licensierade advokater och advokatbyråer i Kina, och lyder under justitieministeriet. Alla som vill verka som advokat, och alla firmor som bedriver sådan verksamhet, måste vara medlemmar.

Vidare ska advokatbyråer numera kunna hindra sina anställda från att ”grunda, delta i eller stödja organisationer eller aktiviteter som skadar advokatsamfundets image eller inte är i linje med advokaternas plikter”. Byråerna ska inte heller ”uppmuntra” sina anställda genom att låta dem delta i de här icke specificerade subversiva aktiviteterna, enligt regelutkastet.

Det här är den kinesiska regimens senaste attack på dem som vill att det helt politiskt styrda rättssystemet i Kina ska reformeras. Flera välkända rättighetsadvokater greps inför 25-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg, däribland Pu Zhiqiang och Tang Jingling.

Som väntat har kinesiska advokater uttryckt stor upprördhet över de föreslagna nya reglerna.

”Jag blev rädd när jag läste utkastet. De nya reglerna är uppenbart till för att slå ner på dissidentadvokater”, skrev advokaten Zhou Ze, som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina, på mikrobloggen Weibo.

Han kommenterade att en del av skälet till de föreslagna reglerna kan vara att man vill hindra att advokater kritiserar justitieministeriet, vars tveksamma och enligt somliga ibland rent illegala aktiviteter drabbar många advokater.

”Om det här går igenom kommer det kanske inte att finnas några dissidentadvokater mer. Rättssystemet kommer att bli mer dominerande och mindre rättvist och korruptionen inom systemet kommer att förvärras”, skrev Zhou.

Andra advokater satte samman en petition under tisdagen för att protestera mot de föreslagna reglerna, och krävde att advokatsamfundets ordförande, Wang Jungfeng, ska avgå. Över 50 advokater skrev på petitionen samma dag som den offentliggjordes, enligt Pekingadvokaten Zhang Lei.

”Kinas advokatsamfund skyddar inte advokaternas rättigheter längre, utan har blivit en medbrottsling i förtrycket mot advokaternas rättigheter”, står det i petitionen, liksom att reglerna strider mot den kinesiska konstitutionen.

Xie Yang, en advokat från Hunanprovinsen, sade i en intervju med Sound of Hope Radio att samfundet inte borde lyssna på partiets order för att begränsa medlemmarnas rättigheter. ”[Samfundet] gör allt för att visa lojalitet med myndigheterna. Vi kan helt enkelt inte acceptera det”, sade han.

Rapportering av Lu Chen

via Kinas advokatsamfund sätter munkavle på medlemmarna

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.