Kina snubblar in i en framtid med genmodifierade livsmedel

28 september, 2014 kl. 08:57 | Publicerat i hälsa, hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , ,


Trots frågor rörande hälsoaspekter driver de kinesiska myndigheterna på GMO-användandet, utan att fullt ut medge det

Zhang Hong
Epoch Times

Trots frågor rörande hälsoaspekter driver de kinesiska myndigheterna på GMO-användandet, utan att fullt ut medge det. Den 17 augusti löpte säkerhetstillståndet ut för genmodifierade GMO varianter av majs och skulle förnyas av Kinas jordbruksministerium, men deadline kom och gick utan åtgärd.

Passiviteten var tydligen inget förbiseende. Huang Dafang, forskare från Biotechnology Research Institute och medlem av Kinas Biosäkerhetskommitté, sade den 4 september till den statliga nyhetsbyrån Xinhua att de centrala myndigheterna går in för ”aktiv forskning och försiktigt främjande” av GMO-grödor.

Huang sade att eftersom de lokala myndigheterna fruktar en opinion mot GMO så var det ”en mycket långsam procedur att få godkännande” och deadline den 17 augusti missades.

Smyger in GMO-ris

Att inte agera i detta fall är de facto ett godkännande. Den märkliga hanteringen av dessa säkerhetstillstånd stämmer med ett generellt mönster där den kinesiska regimen går mot en bred användning av GMO-livsmedel utan att öppet medge det.

Även om myndigheterna aldrig har godkänt kommersiell distribution av GMO-ris i Kina, så rapporterade miljögruppen Greenpeace att GMO-ris hittades i 4 av15 prover som i november 2013 köpts av aktivister i slumpvis utvalda livsmedelsbutiker i Wuhan, huvudstad i Hubeiprovinsen i centrala Kina.

Förra året rapporterade det kinesiska kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad att 27 länder i Europa har hittat GMO-uppblandat ris i exporten från Kina, däribland 46 sändningar år 2010 och 19 sändningar under de första 10 månaderna år 2011. Även om alla sändningarna returnerades och skulle förstöras såldes de faktiskt på den inhemska kinesiska marknaden, enligt Folkets Dagblad.

Den 31 juli publicerade China News en artikel med rubriken ”GMO-ris odlas i Hubei i stor skala, odlare vägrar äta det själva”.

Enligt artikeln säljer jordbrukare som odlar GMO-ris alltihop och vägrar äta det själva. Istället odlar de en liten mängd vanligt ris åt sig själva och sina familjer. Som resultat har GMO-ris tagit över.

En risbonde vid namn Dong Kejiang sade till China News: ”Det är nu svårt att hitta vanligt risutsäde.”

Inte bara ris som är genmodifierat

Economic Observer, en tidning i Kina, rapporterade i juni 2011 att en forskare vid Kinas Akademi för Jordbruksvetenskap (CAAS) sade vid ett forum anordnat av Jordbruksdepartementet att GMO-grödor såsom majs och ris länge har odlats olagligt i Kina.

Varianter av GMO-majs finns över hela landet, bland annat i provinserna Sichuan, Hunan, Guizhou, Liaoning och Jilin enligt Economic Observer.

Mycket av den GMO-mat som konsumeras i Kina är importerad.

Professor Sun Wenguang från Shandong University Department of Economics sade till Epoch Times att Kommunistpartiet importerar stora mängder GMO-grödor för att mildra livsmedelsbristen, eftersom GMO-livsmedel är relativt billiga. Partiet döljer avsiktligt data såsom vilka sorter det rör sig om såväl som labbresultaten för GMO-livsmedel, enligt Sun.

Enligt Kina-baserade Science Net, sade Li Guoxiang, forskare vid Kinas Akademi för Samhällsvetenskap, att Kina importerar över 70 procent av sina sojabönor och över 90 procent av sina grönsaksfröer och det mesta av detta är genmodifierat.

Staten driver på GMO-livsmedel i en utsträckning som kan ses i budgetsiffror som nämns i en rapport från 2010.

Den Kina-baserade tidskriften Science and Technology Daily citerade en medlem av Nationella folkkongressen, som också är chef för ett risforskningsinstitut, och denne säger att regeringen hade godkänt 30 miljarder yuan (ungefär lika mycket i kronor) för forskning och utveckling av GMO-grödor, men bara 180 miljoner yuan för icke-GMO-grödor.

Statens officiella siffror avslöjar inte omfattningen av GMO-användningen i Kina.

Enligt de uppgifter som publicerats av jordbruksministeriet år 2013 har Kina utfärdat GMO-säkerhetstillstånd för åtta inhemskt utvecklade genmodifierade grödor, bland annat sorter av tomat, bomull, petunia, paprika, chilipeppar, papaya, ris och majs.

Men enligt Plant Genetic Engineering Center i Hebeiprovinsen, ett statsfinansierat forskningscentrum, har jordbruksministeriet faktiskt utfärdat så många som 1110 tillstånd sedan 1996.

Detta störtdyk rakt ner i genmodifierade organismer kan ha ställt det kinesiska samhället inför fullbordat faktum.

”GMO har kommit in på så många områden i samhället att det är nästan omöjligt att förbjuda det nu”, sade Li Guoxiang.

Hur säkert är GMO-ris?

GMO-ris, vars säkerhetstillstånd löpte ut den 17 augusti, heter Bt Shanyou 63. Det har fått ett extra protein som kallas Bt som gör riset motståndskraftigt mot skadedjur.

Forskaren Wang Yuedan vid Department of Medicine vid Pekings universitet påpekade att Bt är en typ av bakterieprotein som dödar insekter och ohyra genom att lösa upp och ”smälta” deras tarmar.

”Bt-proteinet är inte en naturlig komponent i ris”, sade Wang. ”Det är ett bakterieprotein. Det har inte gjorts tillräckliga laboratorietester för att avgöra hur säkert denna rissort är.”

”Vi vet ännu inte vilka eventuella effekter på den mänskliga fysiologin som kan komma av att man äter denna rissort, särskilt när detta bakterieprotein tas upp i blodet”, sade Wang. ”Detta bakterieprotein kan, när det är helt integrerat i människokroppen, orsaka allergier och försvaga immunförsvaret.”

Efter att Wang injicerat sina labbråttor med Bt-protein fyra gånger under en fyramånadersperiod, fann han att deras immunförsvar blev onormalt, deras mjältar förtvinade och deras vita blodkroppar förändrades. Han sade att det här visar att Bt-proteinet allvarligt påverkar däggdjur.

Yuan Longping är jordbruksforskare och kallas populärt för Kinas ” hybrid-ris-fader”. Han är också kritisk mot Bt-ris.

Under China Development Forum 2014 berättade Yuan för Xinhua att ”Ett antal transgena, insektsresistenta rissorter innehåller ett giftigt protein. Om insekter dör efter att ha ätit det, vad händer när människor äter det? Vi måste vara särskilt försiktiga.”

Professor i biovetenskap vid Fudans Universitet,Yang Jinshui, sade nyligen till tidningen Shanghai Daily att ”Bakteriegener i GMO-ris inte kan metaboliseras och elimineras helt”. Yang är också medlem av genetikforskargruppen vid Kinas Akademi för Jordbruksvetenskap.

”Ris är basföda för kineserna”, sade Yang. ”Om [GMO ris] industrialiseras och kommersialiseras i stor skala så finns det ingen återvändo i vårt land. Så vi måste vara ytterst försiktiga.”

via Kina snubblar in i en framtid med genmodifierade livsmedel

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.