Lär känna ditt eget sinne

12 oktober, 2014 kl. 07:08 | Publicerat i hälsa, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,Wayne Dean Doyle
gästskribent Epoch Times

Efter att funderat ett tag kring en definition som bäst förklarar vad den här artikeln vill försöka förmedla beslutade jag mig för besöka Världshälsorganisationens WHO hemsida för att försöka ringa in begreppet psykisk hälsa och dess många olika former.

WHO definierar hälsa (och psykisk hälsa) som: ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart avsaknad av sjukdom eller funktionshinder. Psykisk hälsa är en integrerad del av denna definition. ”

Hur många av oss kan faktiskt erkänna att vi är medvetna om vår mentala hälsotillstånd? Det finns helt enkelt inte ett enda svar eftersom psykiska sjukdomstillstånd såsom depression, ångest och sömnsvårigheter är extremt komplexa.

För ett par dagar sedan gjorde jag en märklig sak på vägen till jobbet, delvis berodde det på uppgivenhet men mest på grund av frustration.

Jag gav plötsligt upp försöket att ta mig ombord på tåget i rusningstid. I stället sjönk jag bara ihop på närmaste bänk. Jag kände att jag inte längre ville vara kvar i jäktet och började gripas av panik. Kaoset och trycket från de knuffande människorna hindrade mig för att komma till jobbet i tid.

Det ständiga rusandet från en plats till en annan, de stressade ögonkasten på ditt armbandsur, de obehagliga förflyttningarna i tunnelbanan under rusningstid, hjärtat slår allt snabbare, oron stiger, handsvetten bryter fram, tittar igen på klockan. Sjutton också! Klockan är nästan 9, kommer inte att hinna i tid till jobbet.

Stanna till ett ögonblick, om detta upprepas fem gånger i veckan och du dessutom har ett krävande jobb och en familj att sköta om – då behöver du verkligen lära dig ta hand om din mentala hälsa.

Vissa människor är medvetna om det här och satsar på att skaffa sig ett positivt förhållningssätt i livet, vilket är ett smart och intelligent drag.

Men för dem som inte gör det, kan ens förmåga att hantera stressiga situationer mycket väl diktera strukturen och framgångarna i livet.

Psykisk hälsa och ångest kan vara lika skadligt för välbefinnandet som fysisk sjukdom, trots det erkänner inte alla att det finns sådana bakomliggande orsaker och att detta är ett mycket vanligt problem.

Många människor inte bara vägrar att öppet tala om sin mentala hälsa utan förnekar också att deras psykiska hälsa kan ha drabbats av överbelastning.

Ett av de första stegen till att främja en god psykisk hälsa börjar med att man aktivt erkänner dess betydelse. När man väl är medveten om den kan man börja ta de första stegen för att vidta åtgärder som krävs för att främja den.

Förnekelse är en viktig aspekt när det gäller depression och ångest och hindrar många personer att ta de första viktiga stegen mot läkning.

Sorgligt nog kan det leda till många problem och känslor av ensamhet, depression och isolering. Det innefattar också förlust av självförtroende genom att ha förlorat arbetet eller ha förlorat någon person till följd av dödsfall.

Alla ovan nämnda situationer är en attack mot ens mentala hälsa och välbefinnande och kan ge upphov till mental ohälsa, och kan få den drabbade att tro att det inte finns någon att vända sig till.

Det nuvarande ekonomiska läget kan orsaka katastrofala följder för enskilda och deras familjer; äktenskap som kraschar på grund av gräl om pengar; arbetslöshet och press att hålla ihop familjen i turbulenta tider.

Även om det finns många bidragande orsaker relaterade till psykiska problem pekar många experter ut fattigdom och ekonomiska faktorer som viktiga.

Socioekonomiska problem påverkar människan, den ökar inte bara känslan av utsatthet och underläge utan skadar allvarligt människans självförtroende och tilltro.

De som bryr sig och stöttar dig kan märka om du ser trött ut, om du inte är lika glad som du brukar vara och om du helt enkelt inte är dig själv.

Psykiska problem undergräver en människas självförtroende, vilket i sin tur minskar individens produktiva förmåga i samhället. 

Wayne Dean Doyle är en amerikansk prisbelönt journalist med sin bas i New York och Dublin, som skriver om hälsofrågor.

Översatt och något kortad från originalartikel på engelska.

via Lär känna ditt eget sinne

Relaterade artiklar

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.