Betydligt mer gifter i kläder än man tidigare trott

12 november, 2014 kl. 07:39 | Publicerat i hälsa, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,


Madeleine Almberg
Epoch Times Sverige

Våra kläder innehåller betydligt fler giftiga kemikalier än vad man tidigare har varit medveten om. Det visar en ny rapport som kemikalieinspektionen har gjort.

Vid tillverkningen av kläder använder man stora mängder kemikalier, cirka tre kilo för att framställa ett kilo kläder. Flera av de här ämnena är allergiframkallande färgämnen och ibland även allergena ämnen, som till exempel antimögelmedel och konserveringsmedel.

Enligt kemikalieinspektionen är också en del av dessa kemikalier cancerframkallande, hormonstörande och kan bidra till störningar på arvsmassan. Hit hör bland annat arylaminer som bildas av azofärgämnen. Dessutom är de även skadliga för vår miljö.

– Många kemikalier som används har inte utvärderats ur hälsosynpunkt och dessutom tillkommer helt nya kemikalier hela tiden och som vi vet väldigt lite om, säger Marianne Jarl, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Kemikalieinspektionen har i sin rapport identifierat 2400 ämnen. Cirka tio procent av dessa kan vara farliga för både människor och miljö. Man har också upptäckt att det finns allergiframkallande färgämnen i kläderna som inte är förbjudna att använda.

-Textilier tillverkas till största delen utanför Europa. Det gör att EU:s gemensamma kemikalielagstiftning REACH inte gäller för den tillverkningen. I Asien är kemikalielagstiftningen oerhört bristfällig och importerande länder vet inte alls vilka kemikalier som används, säger Jarl.

Kemikalierna påverkar miljön
Dessa skadliga kemikalier påverkar inte bara oss som bär kläderna, utan även vår miljö och människorna som arbetar med framställningen. Värst drabbade är de länder där tillverkningen sker, textilfabriker som släpper ut förorenat avloppsvatten direkt i naturen.

Dessutom använder man stora mängder skadliga bekämpningsmedel när man odlar bomull. Några av dessa miljöfarliga ämnen sprider sig även till andra länder och skadar miljön där. Ett av dessa ämnen är nonylfenol som man har upptäckt i svenska reningsverk.

Inte ens ekologisk bomull är en garanti för att det inte innehåller skadliga kemikalier. Det kan förekomma kemikalier som inte är bra under de olika processerna, så som blekning, färgning eller tryckning.

Många farliga kemikalier är fortfarande tillåtna
Enligt Martha Sedvallson, förbundsordförande för Astma- och allergiförbundet, finns det alldeles för många farliga kemikalier som fortfarande är tillåtna. Dessutom vet man alldeles för lite om hur dagens gränsvärden för skadliga kemikalier påverkar människor och miljö.

– Även om företagen väljer att hålla sig under de tillåtna gränsvärdena, så har man ingen kunskap om vad effekten blir om man blandar in flera olika skadliga kemikalier i processen, säger Sedvallson.

En hel del av dessa kemikalier försvinner dock när man tvättar kläderna, men det för ändå med sig att de hamnar i vår miljö där de fortsätter att göra skada.

– Det största problemet med kemikalieanvändning är att under de senaste hundra åren utvecklats en praxis som säger att en kemikalie ska klassas som mycket farlig innan den blir förbjuden att användas säger Jarl.

Marianne menar också att testningen av kemikaliers farlighet ligger väldigt långt efter och att det hittills inte har varit speciellt angeläget att fundera över hur kemikalierna påverkar både miljö och hälsa. Inte när det gäller de stora tillverkarnas inställning till den frågan.

– Vi anser att den omvända bevisbördan borde gälla, att en kemikalie ska utvärderas utifrån både hälso- och miljösynpunkt innan den får börja tillverkas i större skala och användas av industri eller hushåll. Tyvärr är vägen dit oändligt lång, säger Marianne Jarl.

via Betydligt mer gifter i kläder än man tidigare trott

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.