Städa golv med naturliga medel

16 november, 2014 kl. 07:04 | Publicerat i hälsa, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Michael Edwards
http://www.organiclifestylemagazine.com

Den största ytan i våra hem är golven som kräver regelbunden städning. Om vi använder kemikalier andas vi in dem dag och natt tills de har försvunnit. Det finns inget skäl att öka föroreningen i vår inomhusmiljö när vi kan använda enkla och behändiga hemmagjorda städlösningar.

Så här rengör man trä-, bambu- och laminatgolv

Det vore enkelt att städa varje golv i hemmet med ångtvätt. Inget fjäsk, inget tjafs, inget annat än vatten som blir till ånga. Men oavsett vad tillverkarna påstår kan ångtvätt skada trä-, bambu- och laminatgolv.

Laminatgolv består av olika lager av material som limmats ihop. Allt vatten, speciellt ånga, kommer att lösa det som binder lagren samman och få dem att bli buckliga och dela sig. Ångan kan lösa upp ytbehandlingen som skyddar golvets träslag. Fuktighet som droppar in i trädslaget kan få ytan att bukta ut och träet bli skevt och flisa sig.

Huvudregeln för bambu-, laminat- och trägolv är detsamma: blöt inte moppen/torrmoppen (fastän fuktig mopp kunde vara en bättre beskrivande term). Efter att ha noggrant sopat eller dammsugit golvet, använd en väl urvriden svamp eller trasa med vanligt vatten, vatten med några droppar eterisk olja, eller vatten med 1/4 kopp vinäger (till en 2 liters hink). Använd varmt vatten – det kommer att avdunsta snabbare än kallt. Gnugga golven torra med en mjuk trasa eller handduk.

När du läser noggrant på nätet hittar du andra förslag, till exempel att hälla en 1/2 kopp citronsaft till vattnet. Men på en tillverkares webbsida varnas för att använda citrus för att rengöra laminatgolv eftersom det kommer att skada ytan efter upprepad användning.

Många webbplatser, bland annat en tillverkares hemsida, föreslår att du använder en 1/4 kopp diskmedel till en hink med vatten för att rengöra parkettgolv – utan sköljning. Det är självklart att med tiden skulle tvålrester ansamlas. Om du så sköljer använder du mer vatten. Eftersom syftet är att rengöra med minsta möjliga mängd vatten låter denna metod inte vettig.

En trälaminattillverkare föreslår att man blandar ättika och vatten i en sprayflaska. I stället för att spruta vätskan på golvet använder man den för att fukta moppen på undersidan.

En annan lösning som påstås vara ännu bättre än vinäger för trägolv är rengöring med te. Brygg svart te, (1 tepåse per kopp vatten) och fyll antingen en sprayflaska för att fukta golvet (ett litet område i taget), följ sedan efter med en fuktig mopp, eller gör så mycket te att du kan doppa din mopp i en hink. Liksom tidigare vrider du ur din mopp så att den blir så torr som möjligt.

Hur rengör man linoleum, kakel och sten

Linoleumgolv och kaklade golv kan också rengöras med vinäger och vatten. Proportionerna varierar beroende på om man väljer en 1/4 kopp ättika, till en del vinäger använd en del vatten. För riktigt smutsiga golv prova följande recept.

1/4 kopp vitt vinäger
1/4 kopp bakpulver
1 msk flytande diskmedel (kom ihåg att välja en naturlig såpa)
7,5 liter varmt vatten
Tillsätt några droppar eterisk olja, om så önskas.

Sköljning behövs inte utom när det blir ränder skölj då.

Använd inte citronsaft, ättika eller andra syror på marmor, kalksten eller klinker.  När du tvättar dessa golv använd en skvätt flytande tvål (exempelvis kastilientvål eller disktvål, inte rengöringsmedel) i din hink med vatten och våt mopp. Skölj. Alltför mycket tvål kan orsaka ränder.

De bästa kandidaterna för en ångmopp kan vara dessa golv men kontrollera för säkerhets skull med tillverkaren först att användning av ångmopp inte upphäver garantin.

Alla golv av alla slag har repor och skråmor på grund av smuts. Mattor utanför och innanför varje ingång kan bidra till att begränsa mängden smuts på dina golv. Om man tar av skorna inomhus kan det göra en enorm skillnad.

Kom ihåg att hur ofta du än sopar eller dammsuger och vad än du använder för att tvätta dina golv med kommer det att avgöra livslängden på dina golvs ytor samt föroreningsnivån i ditt hem.

via Städa golv med naturliga medel

Relaterade artiklar

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.