Ekologiska lantbruket utvecklas hela tiden

21 november, 2014 kl. 09:57 | Publicerat i hälsa, hållbar utveckling, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,


KRISTINA BELFRAGE

fil dr, forskare vid

Sveriges lantbruksuniversitet och lantbrukare

MATS OLSSON

professor emeritus, Sveriges lantbruksuniversitet

Det ekologiska lantbruket beskrivs som färdigutvecklat och statiskt. Men det utvecklas hela tiden, och fler och fler gårdar kan i dag uppvisa lika höga skördar som sina konventionella grannar, skriver Kristina Belfrage och Mats Olsson, Sveriges lantbruksuniversitet.

Holger Kirchmann och tre andra forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) hävdar, delvis baserat på deras egen forskning, att en övergång till ekologiskt lantbruk skulle leda till världssvält (16/11). Men att försöka höja livsmedelsproduktionen genom att använda bekämpningsmedel i jordbruket, som dessa SLU-forskare torgför, är att göra oss själva, våra barn och kommande generationer en björntjänst.

Det finns i dagens läge tillräckligt med livsmedel i världen, men ojämnt fördelat. Det prognosticerade ökade behovet av livsmedel kan mer än väl täckas av en omläggning av jordbruket och lägre köttkonsumtion, det har modern forskning och erfarenhet visat. Frågan om vad som är klimatsmart eller ej är helt irrelevant – det kan ju knappast vara så att det är rimligt att försöka kompensera bilismens och överkonsumtionens utsläpp av växthusgaser genom att förgifta mark och grundvatten.

En långsiktigt hög livsmedelsproduktion säkras genom att bygga ett resurseffektivt jordbruk med hög biologisk mångfald och maximal anpassning till naturgivna förhållanden. Det är inte det ekologiska utan det konventionella lantbruket som givit upphov till de problem vi har i dag med snabb förlust av arter, bland annat pollinatörer, och bekämpningsmedelsrester i mat, grund- och ytvatten. Trots detta anser Kirchmann med flera att lösningen på problemet är att fortsätta på inslagen väg. Var är logiken?

De alarmerande rapporterna om multiresitenta bakterier och undermålig djurvälfärd som nyligen debatterats i medierna hör också till det konventionella lantbruket. Ekologiska grisar får vistas utomhus, bygga bo i halmen i sina hyddor och böka i jorden. Alla hund-, katt- och hästägare som låter sina djur vistas utomhus vet att de ibland kan vricka sig och få parasiter, detta kan även drabba grisarna. Kirchmann med flera använder detta som argument för att grisarna har det bättre inomhus – där utsätts de inte för lika mycket faror. Att aldrig låta sin häst eller hund komma ut innebär däremot brott mot djurskyddslagstiftningen. Var är logiken?

Det ekologiska lantbruket betraktas av Kirchmann med flera som ett färdigutvecklat, statiskt fenomen. Men ekologiskt lantbruk utvecklas hela tiden och fler och fler gårdar kan i dag uppvisa lika höga skördar som sina konventionella grannar. Seriös forskning, både vår egen och internationell, visar att lägre skördar inte behöver betyda lägre matproduktion utan tvärtom högre!

Läs mer: Ekologiska lantbruket utvecklas hela tiden | SvD

En till bra artikel: Lika stor skörd, bättre för miljön med ekologiskt lanbruk

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.